Ni ovir za avtorja Oglaševalcev

Kljub obtožbi o spolnem nadlegovanju prihaja z novo serijo.
Fotografija: Še dober teden je do premiere nove serije moža za Sopranovimi in Oglaševalci. FOTO AFP
Odpri galerijo
Še dober teden je do premiere nove serije moža za Sopranovimi in Oglaševalci. FOTO AFP

Le malo ljudi, ki premorejo televizorje, ne pozna nadaljevank o mafijski družini Sopranovih ali začetnikih reklamiranja v 60. letih prejšnjega stoletja Mad Man oziroma, kakor so jo prevedli v Sloveniji, Oglaševalci. Veliko manj znan je mož v ozadju obeh, 53-letni Matthew Weiner. Zdaj se vrača z novo serijo The Romanoffs.

V judovski družini v Baltimoru na ameriški vzhodni obali rojeni Weiner je odraščal v Kaliforniji. Po diplomi na šoli za film in televizijo univerze južne Kalifornije v Los Angelesu ni nič kaj kazalo, da bo v šovbiznisu kdaj uspel. Televizijski svet je bil tako nedostopen, da ga je morala celo preživljati žena arhitektka, s katero imata štiri otroke. Ko mu je po desetletju, v katerem se je prebijanja kot scenarist v manj znanih serijah, končno uspelo, pa mu je uspelo zares.

V letih od 2004 do 2007 je bil scenarist in producent kultnih Sopranovih, s katerimi je prejel kopico nagrad. Vendar je že med delom za Sopranove iskal televizijsko hišo, za katero bi delal povsem svojega otroka, Oglaševalce. Po nekaj zavrnitvah se je za serijo, polno cigaretnega dima in alkoholnih hlapov o zgodah in nezgodah začetnikov marketinga, zagrel kanal AMC.

Weiner je bil alfa in omega Oglaševalcev. Poleg tega, da si jih je zamislil, je pisal scenarije, jih režiral in produciral. Za nadaljevanko je prejel štiri zlate globuse in petnajst emmyjev, od tega v letih od 2008 do 2011 za najboljšo serijo.

Čeprav ga je pred letom doletela nočna mora moških v zabavni industriji – oktobra 2017 ga je sodelavka v Oglaševalcih Kater Gordon obtožil, da ji je nekoč navrgel, da bi si za vse, kar je storil zanjo, zaslužil, da bi jo videl golo –, Weinerju kot enemu redkih to očitno ni škodovalo. Prvi del serije s 70-milijonskim dolarskim proračunom The Romanoffs, v kateri se ukvarja z domnevnimi potomci ruske carske rodbine Romanovih v sedanjosti, bo Amazon Video začel predvajati prihodnji petek.

Komentarji: