Nigerijsko mesto dvojčkov

Nigerijsko mesto Igbo Ora slovi kot mesto z največ rojstvi dvojčkov na svetu. A zakaj takšna koncentracija dvojčkov nihče v resnici ne ve.
Fotografija: Muslimanka v rokah drži štiri dni stara identična dvojčka pred vhodom v svojo hišo v Igbo Ori. Foto Afolabi Sotunde Reuters
Odpri galerijo
Muslimanka v rokah drži štiri dni stara identična dvojčka pred vhodom v svojo hišo v Igbo Ori. Foto Afolabi Sotunde Reuters

Dvojčki so v etnični skupini Yoruba, ki prevladuje v tem delu Nigerije, zelo pogosti. Študija britanskega ginekologa iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja je pokazala, da se je na vsakih 1000 rojstev na jugozahodu Nigerije rodilo približno 50 kompletov dvojčkov, kar je ena najvišjih stopenj dvojčkov na svetu.

»Toliko dvojčkov je zaradi okrinega lista, ki ga jemo v obari, zelo priljubljeni vaški jedi« je povedal 15-letni Kehinde Oyedepo, eden izmed dvojčkov, saj v mestecu vlada tovrstno splošno prepričanje.

Spet drugi so drugačnega mnenja in opozarjajo na popularnost Amale - lokalne jedi iz jamsa in kasave. Ena od teorij je, da jams spodbuja proizvodnjo gonadotropinov, kemičnega sredstva, ki spodbuja stimulacijo ženskih jajčec.

Ekujumi Olarenwaju, ginekolog porodničar, ki izvaja prakso v Lagosu, oddaljenem približno 160 km, meni, da vzroki tovrstnega pojava tičijo drugje, saj se ista vrsta jamsa uporablja v jedeh tudi drugod po svetu a ni nikakršnega opaznega povečanja rojstva dvojčkov. "Do sedaj znanstveno nihče ne more trditi, da je to pravi razlog," je dejal Olarenwaju. "Eden od bolj verjetnih razlogov je dedni vidik, saj se člani etnične skupine Yoruba že stoletja poročajo med seboj" je dejal.

Ampak ženske, ki prodajajo liste okre na mestnem trgu, se s tovrstno hipotezo ne strinjajo. Povedale so, da je ključnega pomena za obaro, kako se po lokalni tradiciji uporabijo listi okre v kuhi. Na primer, enolončnico iz listov je treba takoj zaužiti in nikoli shranjevati..

Oyenike Bamimore, ki prodaja kruh, je dejala, da je živ dokaz, da je prav lokalna prehrana pravi vzrok. »Ker jem veliko okre, sem rodila osem parov dvojčkov,« je še dodala.

Komentarji: