Nov udarec para Megxit – tokrat s knjigo

Kraljica Elizabeta II. se mora med pripravami na praznovanje rekordne obletnice svojega kar 70-letnega vladanja ukvarjati z novo družinsko spletko.
Fotografija: Kraljica Elizabeta je upala, da se bodo skrhani odnosi z uporniškim vnukom sčasoma uredili, a je princ Harry skupaj z ženo Meghan poskrbel za novo jabolko spora. FOTO: Chris Jackson/gettyimages
Odpri galerijo
Kraljica Elizabeta je upala, da se bodo skrhani odnosi z uporniškim vnukom sčasoma uredili, a je princ Harry skupaj z ženo Meghan poskrbel za novo jabolko spora. FOTO: Chris Jackson/gettyimages

Princ Harry (36), uporniški vnuk britanske kraljice Elizabete II., ki ga na vsakem koraku pozorno spremlja žena Meghan Markle (39), je najavil izid udarne knjige spominov o življenju v kraljevi družini in izstopu iz nje. Izšla bo prihodnjo jesen, prav v letu kraljičinega platinastega jubileja vladanja – to bo hkrati rekord v zgodovini britanske monarhije – in sicer pod okriljem založbe Penguin.

Ta je vojvodi Susseškemu vnaprej plačala honorar v višini petnajstih milijonov dolarjev; zaslužek naj bi šel v dobrodelne namene. Razvpiti odpadnik kraljevega dvora obljublja, da bodo spomini napisani ne s stališča nekoga, ki se je rodil kot princ, temveč moškega, kakršen je postal. Z bralci želi deliti svojo zgodbo z vzponi in padci, kaj se je naučil iz lastnih napak, saj meni, da imamo ne glede na to, od kod prihajamo, več skupnega, kot si mislimo.


Milijoni dolarjev in nadaljnji konflikti


Pri pisanju mu je pomagal ameriški pisatelj in novinar, Pulitzerjev nagrajenec J. R. Moehringer (56). Prinčeva najava biografije je na kraljevem dvoru pričakovano sprožila val jeze in neodobravanja. Viri znotraj Buckinghamske palače so dejali, da je ta njegova poteza prav ob bližajoči se platinasti obletnici babičine vladavine globoko nespoštljiva. Prav zato je mogoče, da ne on ne njegova družina z otrokoma ne bo prejela vabila na praznovanje in dogodke v zvezi z jubilejem, ki bodo potekali vse leto.

Mnogi za prinčevo maščevalno vedenje do družine krivijo njegovo soprogo. FOTO: Reuters
Mnogi za prinčevo maščevalno vedenje do družine krivijo njegovo soprogo. FOTO: Reuters


Skrb, da se z ženo Meghan brez kraljevih finančnih injekcij ne bi znašla, je odveč, saj sta zakonca Megxit podpisala že vrsto komercialnih pogodb, vrednih milijone dolarjev, denimo z Netflixom in Spotifyjem. Novinar in tako imenovani boter poročanja o kraljevi družini Robert Jobson (57) meni, da bo napovedana knjiga vodila le v nadaljnje konflikte in bo izjemno škodovala monarhiji kot instituciji, medtem ko je očitno, da je avtor že dovolj bogat in je zato njegov namen zgolj povzročati škodo.


​Pod taktirko žene Meghan


Jobson princa Harryja primerja z Edvardom VIII., bratom njegovega prastarega očeta, ki je prav tako abdiciral, da bi se lahko poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson. Mnogi za Harryjevo maščevalno vedenje do družine krivijo Meghan, nekdanjo igralko, ki ima prav tako za seboj propadli zakon.

Več poznavalcev angleškega dvora meni, da so bili spomini napisani prav pod njeno taktirko. Ona naj bi bila tudi glavna pobudnica za zloglasni intervju v oddaji Oprah Winfrey (67), v kateri sta prala precej umazanega perila. Predvajan je bil prav takrat, ko je v bolnišnici ležal kmalu zatem preminuli prinčev dedek, princ Filip.

Komentarji: