Pisatelj, ki si je premislil

V pričakovanju novega romana Jonathana Franzna, ki bo trilogija.
Fotografija: Pred leti je veljal za najbolj vročega sodobnega pisatelja. FOTO:  Reuters
Odpri galerijo
Pred leti je veljal za najbolj vročega sodobnega pisatelja. FOTO:  Reuters

Ameriški pisatelj Jonathan Franzen (1959) je pred nekaj leti oznanil, da ne bo več pisal romanov, potem si je premislil in pred kratkim novinarjem oznanil, da piše svoj šesti. Po odličnih Popravkih, s katerimi je zaslovel, in Svobodi, ki je bila prav tako uspešnica, je njegov roman Čistost doživel porazne kritike in je resnično slab. Vse tri imamo prevedene tudi v slovenski jezik.

A očitno mu še ni zmanjkalo pisateljskega žara, saj po novem obljublja, da bo maja prihodnje leto izšel prvi del trilogije z naslovom Crossroads (Križišče). Tokrat piše o družini Hildebrand oziroma o nesrečnem očetu in možu Russu, ki želi pobegniti iz zakona, v katerim ni več ljubezni, a zgodi se, da njegova žena Marion pobegne prva. Založniki roman opisujejo kot intimno, politično in intelektualno sago, ki opisuje tudi družbo v novem tisočletju.

Franzen rad opisuje družine, ki razpadajo, saj želita tako mož in žena slediti svojim sanjam, a sta razočarana nad vsakdanjostjo, ki jo prinese skupno življenje. Franzen velja za eno izmed največjih peres sodobne ameriške literature. V njegovih romanih je pogosto na tnalu prav sodobna Amerika, njene vrednote in anomalije.

Franzen je tudi znan ljubitelj in opazovalec ptic, znan pa je tudi, ker v medijskem prostoru dviga prah in velja za velikega snoba. Tako je leta 2001 zavrnil Oprah Winfrey, ki ga je povabila v svojo oddajo in je njegove Popravke uvrstila med svoje najljubše knjige. Za HBO je pred leti napisal scenarij za serijo, ki je nastala po navdihu romana Popravki, prav tako je napisal scenarij po delu Čistost, a so producenti oba scenarija zavrnili. Franzen pravi, da ga to ni preveč pretreslo, saj je bil kljub temu za scenarije zelo dobro plačan. »Ko imaš imaš slavno ime, si lahko marsikaj privoščiš.«

Komentarji: