Poskusni zajec zaradi očeta

Astmatična novinarka je bila med 30.000 prostovoljci, na katerih je Moderna testirala cepivo proti koronavirusu.
Fotografija: Dopisnica AFP iz Miamija Leila Macor pravi, da odločitev ni bila povezana z njenim delom. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dopisnica AFP iz Miamija Leila Macor pravi, da odločitev ni bila povezana z njenim delom. FOTO: AFP

Ameriško biotehnološko podjetje Moderna je eno prvih na svetu oziroma vsaj na Zahodu, ki je razglasilo, da je uspešno opravilo množično testiranje cepiva proti povzročitelju koronavirusne bolezni. In da je cepivo izjemno, kar 95-odstotno učinkovito. Množično testiranje pa je mogoče samo na prostovoljcih. Med 30.000 prostovoljci, ki jih je cepila Moderna, je bila tudi v Venezueli rojena dopisnica francoske tiskovne agencije AFP iz Miamija na Floridi Leila Macor.

Novinarji in seveda novinarke so za dobro zgodbo pripravljeni narediti marsikaj. Vendar za Leilo Macor kot astmatičarko odločitev, da bo tvegala za zgodbo, ni bila tako preprosta, kot bi bila za kakšnega popolnoma zdravega kolega. Zakaj je torej šla za farmacevtskega poskusnega zajčka?

Ne zaradi zgodbe. »Tri tedne prej, preden je konec julija Moderna začela klinično testiranje cepiva, je v Čilu zaradi covida-19 umrl moj oče. Od njega se nismo mogli niti primerno posloviti, Miami pa je poleg tega postal eno od ameriških žarišč koronavirusa. Da sem kljub astmi naredila nekaj proti bolezni, ki mi je vzela očeta, mi je prineslo vsaj malo notranjega miru. A čeprav je moje delo poročanje o dogajanju na Floridi, bi rada zelo jasno povedala, da odločitev o cepljenju ni bila nikakor povezana z mojim delom,« je poudarila Leila Macor.

Tako kot vsem so ji za sodelovanje v študiji, med katero je dobila dva odmerka cepiva, plačali 2400 dolarjev (dobrih 2000 evrov). Prva injekcija je bila menda neboleča, druga pa zelo. Ker polovica od 30.000 prostovoljcev dobi dejansko cepivo, polovica pa placebo, Leila Macor še danes ne ve, ali so jo dejansko cepili s cepivom – in je torej že dobro zaščitena proti koronavirusu – ali s čim drugim. »Moram počakati, da mi bo Moderna sporočila – nekega dne,« je povedala novinarka.

Vsak od 30.000 prostovoljcev je za sodelovanje dobil dobrih 2000 evrov. FOTO: AFP
Vsak od 30.000 prostovoljcev je za sodelovanje dobil dobrih 2000 evrov. FOTO: AFP


Prostovoljce so cepili v desetinah laboratorijev po vseh Združenih državah Amerike, Leilo Macor so v predmestju Miamija Hollywoodu. Pogoj za sodelovanje je bil, da delajo v katerem od poklicev, v katerem je večja verjetnost, da se bodo okužili s koronavirusom. Mednje sodijo medicinske sestre, zdravniki, taksisti, prodajalci v trgovinah, pa tudi novinarji in še vrsta potencialno tveganih služb.

Farmacevti so se seveda dobro zaščitili pred morebitnimi tožbami, če bi šlo kaj narobe. Sodelujočim so pojasnili, kako poteka testiranje, in jim dali kar 22 strani dolg seznam navodil. Potem se je začel postopek. Leili Macor je medicinska sestra izmerila krvni tlak in vzela osem epruvet krvi za razne teste. Novinarka je opravila tudi test za nosečnost, saj nosečnice iz razumljivih vzrokov v tovrstnih testiranjih ne smejo sodelovati. Povedali so ji tudi, naj med trajanjem študije – prvi odmerek cepiva je dobila sredi avgusta, drugega mesec pozneje – uporablja kontracepcijo, saj bi nepreverjeno cepivo ob morebitni zanositvi lahko morda škodljivo vplivalo na plod.

»Ena od medicinskih sester je nosila kapo z znakom Supermana in vprašala sem jo, zakaj jo ima. 'Zato ker smo tukaj vsi superheroji, punca,' mi je odgovorila,« je povedala Leila Macor. In v potrdilo teh besed je dobila še kup nalepk, masko, majico, vse z napisi »bojevniki proti covidu« ali »covid superjunaki«.

Komentarji: