Poslovil se je naftni mogotec T. Boone Pickens

Ameriški poslovnež je bil zaveden republikanec in eden prvih podpornikov Georgea Busha že na tekmi za guvernerski stolček.
Fotografija: Leta 1956 je ustanovil podjetje Mesa Petroleum. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Leta 1956 je ustanovil podjetje Mesa Petroleum. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Pri 91 letih starosti je umrl legendarni vlagatelj in naftni mogotec Thomas Boone Pickens. Zaslovel je v osemdesetih letih, saj je prek velikih investicij prevzemal naftna podjetja, nato pa zamenjal predsednike uprav in pomagal delničarjem povečati svoj vpliv, poroča Financial Times.

»Naftna podjetja so delovala podobno kot veliki imperiji, jaz pa sem hotel to na vsak način spremeniti. Bil sem upornik, preden so uporniki postali trendovski,« je leta 2017 zapisal v uvodniku za revijo Forbes. Pickens je obogatel z naftnim podjetjem Mesa Petroleum, ki ga je ustanovil leta 1956.


Zagovarjal boj proti podnebnim spremembam


Čeprav so se v zadnjem desetletju razcveteli posli z zemeljskim plinom, je njegovo premoženje začelo usihati. Leta 2013 je Forbes poročal, da so ga odstranili z lestvice milijarderjev, po pisanju New York Timesa pa je bilo njegovo premoženje leta 2016 vredno »le« še 500 milijonov dolarjev (nekaj več kot 450 milijonov evrov).

T. Boone Pickens je bil vpleten tudi v ameriško politiko. Bil je zaveden republikanec in eden prvih podpornikov Georgea Busha že na tekmi za guvernerski stolček. Na ameriških predsedniških volitvah leta 2016 je sprva podprl nekdanjega guvernerja Floride Jeba Busha, nato Carly Fiorino, izvršno direktorico podjetja Hewlett-Packard, in nevrokirurga Bena Carsona

Nazadnje je prispeval h kampanji Donald Trumpa, ko je ta osvojil nominacijo republikanske stranke. Čeprav je kariero ustvaril v naftni industriji, je v zadnjih letih zagovarjal obnovljive vire in podpiral boj proti podnebnim spremembam.

Komentarji: