Predsedniški kandidat pod sankcijami

Drugi največji afriški državi se obeta prvi mirni prenos oblasti v zgodovini, a favorit ni niti slučajno brezmadežen.
Fotografija: Emmanuel Ramazani Shadary ne sme na ozemlje Evropske unije, ker so varnostne sile, ko je bil notranji minister, pretirano nasilno obračunavale z nasprotniki moža, ki ga je izbral za naslednika, Josepha Kabile. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Emmanuel Ramazani Shadary ne sme na ozemlje Evropske unije, ker so varnostne sile, ko je bil notranji minister, pretirano nasilno obračunavale z nasprotniki moža, ki ga je izbral za naslednika, Josepha Kabile. FOTO: Reuters

Demokratična republika Kongo je ogromna država sredi Afrike, po površini druga največja na celini in 11. največja na svetu. Že 17 let ji s trdo roko vlada predsednik Joseph Kabila, ki je oblast podedoval, ko je eden od telesnih stražarjev ubil očeta Laurenta. Na prihajajočih predsedniških volitvah 23. decembra je Kabila mlajši za naslednika izbral 58-letnega sekretarja vladajoče Ljudske stranke za obnovo in demokracijo ter poslanca v parlamentu Emmanuela Ramazanija Shadaryja.

Zanj je Evropska unija ta teden za leto dni podaljšala prepoved potovanj v Unijo in zamrznitev premoženja v njej. Oče osmih otrok Shadary si je sankcije Bruslja prislužil predvsem zato, ker so varnostne sile, ko je bil notranji minister, bile pretirano nasilne do nasprotnikov Kabile. Protestniki so v minulih dveh letih med drugim zahtevali, naj Kabila končno razpiše predsedniške volitve, ki bi jih moral že leta 2016.

Kongo je z naravnimi bogastvi izjemno obdarjena država, a je zaradi desetletij notranjih spopadov, v katere so vmešane sosednje in druge države, kronično nestabilna in revna. Še nikoli odkar se je leta 1960 rešila kolonialnega jarma Belgije, se oblast ni zamenjala po mirni poti. Tudi če se bo tokrat, se kaj dosti ne bo spremenilo, saj velja favorit Shadary za Kabilovo lutko. Ker dolgoletni predsednik tudi ni izključil, da se bo še kdaj potegoval za oblast, se opozicija boji ruskega scenarija. Da bi torej po kakšnem mandatu Emmanuela Ramazanija Shadaryja oblast spet prevzel Kabila, ki je konec koncev star šele 47 let.

Komentarji: