Princ William in vojvodinja Cambriška pokazala novorojenca

Kate in William sta ob 11.01 dobila sina. Princ je težek 3800 gramov.
Fotografija: Britain's Prince William, Duke of Cambridge (L) and Britain's Catherine, Duchess of Cambridge show their newly-born son, their third child, to the media outside the Lindo Wing at St Mary's Hospital in central London, on April 23, 2018.   / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Odpri galerijo
Britain's Prince William, Duke of Cambridge (L) and Britain's Catherine, Duchess of Cambridge show their newly-born son, their third child, to the media outside the Lindo Wing at St Mary's Hospital in central London, on April 23, 2018. / AFP PHOTO / Ben STANSALL

Tako vojvodinja Cambriška kot novorojenček sta dobro, so še sporočili na twitterja iz Kensingtonske palače in dodali, da je bil ob porodu navzoč tudi princ William.

Šestintridesetletno Kate so zjutraj sprejeli v londonsko zasebno bolnišnico St. Mary's. Mediji so sporočili izredno novico: vojvodinja Cambriška ima popadke. Smo tik pred rojstvom tretjega kraljevega otroka, so sporočali vsi pomembni mediji po svetu.

Zjutraj so Kate Middleton, ženo princa Williama, z avtomobilom odpeljali v bolnišnico, kjer je rodila tretjega otroka. Novega člana kraljeve družine so nestrpno pričakovali tudi sestrica, princesa Charlotte Elizabeth Diana (dve leti), in starejši brat, princ George Alexander Louis.

Kate je v spremstvu moža bolnišnico skupaj z novorojencem že zapustila, kar so paparaci seveda ovekovečili.

Novorojenček je šesti pravnuk kraljice Elizabete II. in peti prestolonaslednik za dedkom, princem Charlesom, očetom, princem Williamom, in za svojima bratom in sestro.

Triindvajsetega julija 2013 je na svet prijokal George, prvi otrok Kate in Williama.
Triindvajsetega julija 2013 je na svet prijokal George, prvi otrok Kate in Williama.


Kraljeva rojstva spremljajo bogata tradicija in dvorni običaji. Ti natančno določajo potek življenja članov kraljeve družine tudi tako, da je jasno določeno, kdo bo prvi izvedel za prihod novega družinskega člana. To je seveda kraljica. Še pred očetom, ki ne sme biti navzoč v porodni sobi. To pravilo so v zadnjih desetletjih nekoliko priredili, saj je bil že pri rojstvu princa Charlesa v sobi s kraljico njen mož, princ Filip.

Pravila določajo tudi, kdaj bo za kraljevo nosečnost izvedela javnost, to je natanko 12 tednov od spočetja. Da je vojvodinja spet noseča, so z dvora sporočili septembra. A veselo pričakovanje sta spremljala izjemna slabost in bruhanje (diagnoza hyperemesis gravidarum), ki sta menda še bolj neprizanesljiva kot navadna slabost, ki spremlja zgodnjo nosečnost. Podobne težave je vojvodinja imela tudi v prvih dveh nosečnostih.

Porodi so nekdaj potekali na dvoru, kot je velevala tradicija. A prva se je temu pravilu uprla princesa Diana, ki je tako Williama kot Harryja rodila v krilu Lindo londonske porodnišnice St. Mary. Tam se bodo rodili tudi vsi otroci Kate in Williama.

Čez nekaj dni, 29. aprila, bosta William in Kate praznovala sedmo obletnico poroke.

Britanci nočejo zamuditi prihoda novega člana kraljeve družine, zato že teden dni oblegajo porodnišnico, kamor so danes pripeljali vojvodinjo Cambriško.
Britanci nočejo zamuditi prihoda novega člana kraljeve družine, zato že teden dni oblegajo porodnišnico, kamor so danes pripeljali vojvodinjo Cambriško.


Navdušeni rojalisti so v pričakovanju prihoda tretjega kraljevega otroka že teden prej šotorili pred bolnišnico St. Mary's. Zdaj so končno dočakali svoj dan. Rojstvo je naznanilo 62 rafalov z londonskega stolpa. Vojaški pozdrav je trajal približno deset minut. Nato so pred Buckinghamsko palačo izobesili natisnjeno obvestilo o otrokovem rojstvu. Veselo novico pa je oznanil še mestni glasnik.

Komentarji: