Prva iranska boksarka in prva zmaga

Sadaf Kadem je tekmo v francoskem mestu Royan namenila vsem rojakinjam, ki si želijo doseči preboj v boksu.
Fotografija: Pomerila se je s Francozinjo Anne Chauvin. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Pomerila se je s Francozinjo Anne Chauvin. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Sadaf Kadem je prva boksarka iz Irana, ki se je udeležila uradnega tekmovanja v tem športu. Tekma je bila ta konec tedna v francoskem mestu Royan, pomerila se je s francosko boksarko Anne Chauvin in dvoboj tudi dobila. Toda bistveno pomembnejša kot ta zmaga je bila tista, ki jo je dosegla že s tem, da je stopila v ring.

Štiriindvajsetletni boksarki se je uspelo do tja dokopati po zaslugi nekdanjega šampiona iranskih korenin Mahjarja Monšipurja. Ta je bolj po naključju pred dvema letoma v hribih nad Teheranom organiziral neuradni trening, ki se ga je udeležilo 35 ljudi, od tega šest žensk. Ravno v tistem času je namreč iranska boksarska zveza odprla vrata tudi za dame, vendar so jih lahko trenirale le ženske, trenerk pa kajpak ni bilo.

Sadaf Kadem je svojo prvo zmago na uradnem tekmovanju namenila vsem boksarkam iz Irana. FOTO: Reuters
Sadaf Kadem je svojo prvo zmago na uradnem tekmovanju namenila vsem boksarkam iz Irana. FOTO: Reuters

 

Starši jo podpirajo, država ne


Sadaf Kadem, ki je do takrat na skrivaj že osvojila osnove športa, je z Monšipurjem izkoristila priložnost in s posredovanjem ministrstva za šport so ji dovolili oditi v Francijo. Trenutek, ko je prvič lahko trenirala brez strahu, da bi jo odkrili, jo je popolnoma prevzel. »Na ta trenutek sem tako dolgo čakala,« je v solzah povedala za Reuters. »Moji starši so bili zelo zaskrbljeni, ko sem začela boksati, a ko so videli, kako zelo mi je všeč ta šport, so me podprli.«

A čeprav je končno lahko tekmovala, še vedno ni mogla zastopati svoje domovine (čeprav je na majici med nastopom nosila napis Iran). Nastopila je kot samostojna športnica iz Francije. Kot ji je pojasnil predstavnik iranske boksarske zveze, ji država ne more dati dovoljenja za nastop, saj je ženski boks v Iranu še vedno v povojih.

Več iz te teme:

Komentarji: