Redek posnetek, kako Roosevelt na majavih nogah prikoraka na balkon Bele hiše

Nekdanji ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt je bil zaradi bolezni skoraj povsem paraliziran od pasu navzdol. 
Fotografija: Franklin D. Roosevelt FOTO: FDRLibrary/YouTube
Odpri galerijo
Franklin D. Roosevelt FOTO: FDRLibrary/YouTube

22. aprila 1935 je bil ob velikonočnem praznovanju newyorški turist Fred Hill med množico ljudi pred Belo hišo. Svojo kamero je usmeril proti balkonu in posnel izjemno redko videno dejanje – hodečega predsednika Franklina D. Roosevelta. (Ta del se na posnetku začne na minuti in 40 sekund.)14 let pred tem (njegova bolezen je izbruhnila leta 1921, ko je bil star 39 let) je zbolel za otroško paralizo (zaradi simptomov se nekateri bolj nagibajo, da je šlo za Guillain-Barréjev sindrom), zato ga je bila javnost večinoma vajena videvati v sedečem položaju, iz posnetka pa je razvidno, kako je s pomočjo palice in varnostnika majavo prikorakal na balkon in pomahal zbrani množici. 

Redek biser med posnetki je Roosveltov muzej pridobil šele pred meseci, te dni pa so ga objavili na ogled širši javnosti.

»Nikoli še nisem videl tega posnetka in imeli smo občutek, da ga nikoli ni še nihče videl,« je za Washington Post poudaril Paul Sparrov, direktor muzeja in knjižnice Franklin D. Roosevelt. Pojasnil je, da so televizijske kamermane opozarjali, naj ga ne snemajo med hojo, da njegova prizadetost ne bi bila vidna. Predsednik je namreč lahko hodil le z opornicami in pomočjo in še to le nekaj korakov. Avtor posnetka tega pravila ni poznal in preprosto snemal, je nadaljeval Sparrov. 

Takrat 53-letni predsednik, kot je videti na posnetku, majavo prikoraka do ograje, njegov varnostnik, nekdanji newyorški policist Gus Gemmerich se umakne v ozadje, predsednik se z eno roko drži ograje, z drugo večkrat pomaga množici. Nato kamera znova ujame majav predsedniški korak. Ob njem stojijo prva dama Eleanor Roosevelt in nečakinji 8-letna Diane in 6-letna Amy Roosevelt

Winston Churchill in Franklin D. Roosevelt FOTO: Reuters
Winston Churchill in Franklin D. Roosevelt FOTO: Reuters


Posnetek je muzeju daroval Fred Hillov vnuk Richard Hill. Pojasnil je, da je bil njegov dedek knjigovodja družinskega podjetja. In očitno ljubiteljski snemalec. Zdaj 66-letni Richard Hill je posnetek po naključju našel že v 80 letih prejšnjega stoletja, ko je iskal stare posnetke okoliša, v katerem je živel. Že takrat ga je ponudil muzejem, a predaja ni stekla in posnetek je obležal skrit javnosti do danes. 

Roosvelt je po okrevanju po bolezni, zaradi katere je bil skoraj povsem paraliziran od pasu navzdol, večinoma uporabljal invalidski voziček, velikokrat so ga tudi nesli. ZDA je vodil v izjemno turbulentnih časih, ko je državo moral pripeljati iz gospodarske krize in skozi drugo svetovno vojno. 

Komentarji: