Res skoraj brata

Tragična smrt še bolj povezala nekdanja soigralca v legendarni seriji.
Fotografija: Brata Trotter, Dereka »Del Boya« in Rodneyja, sta upodobila igralca David Jason (na sredini) in Nicholas Lyndhurst (na fotografiji levo, desno Lennard Pearce, v prvih treh sezonah njun stari oče). FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Brata Trotter, Dereka »Del Boya« in Rodneyja, sta upodobila igralca David Jason (na sredini) in Nicholas Lyndhurst (na fotografiji levo, desno Lennard Pearce, v prvih treh sezonah njun stari oče). FOTO: Dokumentacija Dela

Serija Samo bedaki in konji (Only Fools and Horses) – v letih od 1981 do 1991 je BBC posnel sedem rednih sezon, v letih od 1996 do 2003 pa še šest posebnih epizod – velja za enega najboljših primerov pristnega angleškega humorja. Glavna junaka, precej trapasta in nesposobna brata Trotter, Dereka »Del Boyja« in mlajšega Rodneyja, sta upodobila igralca David Jason in Nicholas Lyndhurst.

Med igralci, ki dolgo nastopajo skupaj, se pogosto spletejo tako pristne vezi, da bi jih lahko primerjali z družinskimi. Jason je pred kratkim v nekem intervjujev o ekipi te serije povedal: »Bili smo zelo podobni družini. Vsi, od piscev scenarijev in režiserjev do fantov, ki so nosili opremo.« Z Lyndhurstom sta ostala dobra prijatelja tudi po koncu poklicnega sodelovanja. Ko je zdaj 59-letni Lyndhurst prejšnji mesec doživel tragedijo, smrt 19-letnega sina Archieja, ga je zdaj 80-letni Jason takoj poklical in mu ponudil kakršnokoli podporo. Od takrat se nekdanja soigralca spet redno srečujeta.

Smrt Archieja Lyndhursta ostaja zavita v tančico skrivnosti. Mrtvega so našli v družinski hiši v predelu zahodnega Londona Fulhamu 22. septembra, natančno mesec dni pred 20. rojstnim dnevom. V hišo so po klicu na pomoč takoj prišli reševalci in policisti. Prvi so lahko ugotovili samo mladeničevo smrt, drugi pa, da je bila smrt nepričakovana, vendar ne sumljiva. Zato so o njej napisali poročilo, preiskave ne bo. Vzrok smrti so opisali kot kratko bolezen.

Tudi Archie je krenil po očetovi poti in je bil že v mladih letih obetaven igralec. Starejši Lyndhurst ga pri tem ni spodbujal, prej nasprotno. Ko mu je sin povedal, da bi rad postal igralec, mu je menda odgovoril, da mu glede tega ne bo svetoval nič, razen da naj se odloči za kakšen drug poklic.

Serija Samo bedaki in konji je dobila tudi slovensko različico. Z naslovom Brat bratu so v režiji Branka Đurića leta 2008 posneli 13 delov, čeprav so jih sprva nameravali 64. Vzrok za predčasen konec so bile uradno finančne težave Radiotelevizije Slovenije. V naslovnih vlogah sta nastopila Branko Šturbej kot Bine in Jurij Drevenšek kot Brane.

Po koncu rednega snemanja Samo bedakov in konjev sta David Jason in Nicholas Lyndhurst nadaljevala vsak po svoji igralski poti. Kot legendi komedije sta seveda največ nastopala v tovrstnih vlogah, lotevala pa sta se tudi resnejših projektov. Jason – s pravim imenom David John White – je tako v letih od 1992 do 2010 upodobil policijskega inšpektorja Frosta v 42 epizodah oziroma televizijskih filmih.

Je tudi pilot helikopterja, ko je bil star 61 let, pa je dobil edinega otroka, deklico Sophie Mae. Preden je sredi 60. let 20. stoletja postal igralec, je bil šest let električar. Zares uspel pa je šele v zrelih letih, z vlogo, o kateri se je zdelo, da je bil zanjo preprosto rojen, Del Boya v seriji Samo bedaki in konji. Za njegov prispevek k igralstvu in komediji ga je kraljica Elizabeta II. leta 2005 povzdignila v viteza reda britanskega imperija, zato je njegovo uradno ime zdaj sir David John White.

V nasprotju z njim je Lyndhurst, sicer amaterski potapljač, čebelar in športni pilot, začel igrati že kot otrok v zgodnjih 70. letih. Vendar je tudi zanj pravi preboj iz otroških v odrasle vloge pomenila serija Samo bedaki in konji. Tako kot Jason je imel Lyndhurst samo enega otroka.

Komentarji: