Rodil je in dojil, zdaj želi, da ga sin vidi kot moškega

Sabastian Sparks je transseksualec, ki je rodil sina Jaxena, na mednarodni dan očetov pa razmišlja predvsem o tem, kako biti dober oče.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto

Sabastion Sparks je transseksualec, ki skupaj s svojo ženo Angel Sparks živi v predmestju Atlante. Rodil se je kot ženska, pred petimi letimi pa je pričel s transformacijo v moškega. Pretekli mesec so mu kirurško odstranili prsi.

Na današnji mednarodni dan očetov se Sabastion sprašuje o vlogi spolov in kaj pomeni biti oče. Želi si, da bi njegov 20-mesečni sin Jaxen imel čimbolj normalno otroštvo. Zdaj se tudi prvič v življenju počuti dobro v svoji koži. »Boljši oče bom, saj sem sedaj veliko bolj samozavesten, kar bo moj sin tudi videl v meni,« je za CNN povedal Sabastian.

Že od otroštva se je počutil drugačnega. Že od nekdaj si je želel, da bi imel dovolj denarja, da bi si dal odstraniti prsi. Pred petimi leti, ko je na konferenci za transseksualce spoznal Angel, se je predstavil kot moški. Tudi Angel je spremenila svoj spol. Rodila se je namreč kot moški.

Po poroki leta 2016 sta se odločila, da bosta imela otroka. Odločitev, kot pravi Angel, ni bila enostavna. Otroka sta spočela na konvencionalen način, kljub temu, da njune biološke vloge v tistem času niso bile skladne s tem, kako sta videla drug drugega.
Prvič ko sta poskušala spočeti otroka, je Sabastian splavil, v drugo pa je uspelo.

Zakonca sta se soočala tudi z zunanjimi pritiski. Nekdo od bližnjih je Sabastianu celo grozil, da mu bo vzel otroka, saj da naj bi bilo življenje otroka v tovrstnem okolju nenaravno.

Po rojstvu Jaxena je Sabastian moral kdaj tudi podojiti svojega sina, medtem ko so bili v javnosti, kar je sprožilo številne začudene poglede.

Kljub temu, da je Jaxen star manj kot dve leti, že kaže znake, da svoja starša vidi v vlogi tradicionalnih staršev. »Kadar potrebuje negovanje, se obrne name, kadar pa igro z žogo, pa na Sabastiana,« pove Angel.

Sabastian svojemu sinu želi predvsem stati ob strani na poti v odraslost in poskrbeti, da ne bo nikoli začutil, da ne more najti ljubezen, kamorkoli se bo že uzrl za njo.

Komentarji: