Svet so ljudje

Fotografija: John Malkovich ameriški filmski igralec in režiser je letošnji gost Ljubljana Festivala. Sloveniji Ljubljana, Slovenija 20.julija 2017.
[Malkovich John,filmski igralci,režiserji,slavni,Ljubljana Festival,Ljubljana,Slovenija] Foto Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
John Malkovich ameriški filmski igralec in režiser je letošnji gost Ljubljana Festivala. Sloveniji Ljubljana, Slovenija 20.julija 2017. [Malkovich John,filmski igralci,režiserji,slavni,Ljubljana Festival,Ljubljana,Slovenija] Foto Jure Eržen/delo

Kontroverzni boj proti zalezovalcem

Ameriška country-pop pevka, tekstopiska in igralka Taylor Swift s tehnologijo prepoznave obrazov naskrivaj nadzoruje svoje oboževalce, so razkrili pri reviji Rolling Stone. Pevka se na obtožbe o sporni praksi (izvajala jo je pred enim od nastopov v Los Angelesu) ni odzvala, so se pa ob tem sprožile razprave, kaj vse se lahko skriva za takim – čeravno morda dobronamernim – nadzorom. »Zalezovalci so morda res strašen fenomen in razumljivo je, da se poskuša priljubljena oseba, kakršna je Taylor Swift, zaščititi pred njimi,« je dejal predstavnik Ameriške zveze za državljanske svoboščine Jay Stanley, »toda takšen način ima širše implikacije.« Glavni pomislek je seveda v tehnologiji, ki evidentno krši pravico do zasebnosti, pri čemer ljudje večinoma sploh ne vedo za to – ali pa so to pripravljeni spregledati, samo da bi si lahko ogledali nastop priljubljene pevke. Zadnja raziskava, ki jo pri tem navajajo, je bila pred dvema letoma narejena na Univerzi v Georgetownu, pravi pa, da je v bazi obrazne prepoznave že 117 milijonov ljudi, pri čemer je zelo malo pravnih določil, kako je mogoče te podatke uporabiti.
Devetindvajsetletna Taylor Swift ima sicer že lep čas preglavice zaradi zalezovalcev. Enega razvpitih primerov je po skoraj dveh letih septembra letos končala policija, ko je prijela »oboževalca«, ki ji je grozil, da jo bo posilil in ubil. Ravno tako letos so pred njenim domom aretirali moškega, ki je imel masko in nož, policistom pa je dejal, da je prišel na obisk. Swiftova je sicer ena najbolje prodajanih glasbenic vseh časov (po vsem svetu je prodala več kot 40 milijonov albumov), dobila je deset grammyjev, pripada ji šest Guinessovih rekordov, revija Rolling Stone pa jo je uvrstila med sto najboljših tekstopiscev vseh časov. Dvakrat se je prebila tudi na lestvico najvplivnejših ljudi na svetu.

Pojoča čistilka

Čistilke na javnih straniščih so ponavadi osebe, ki jih opazimo le, če se hočemo jeziti zaradi pomanjkljive čistoče – a ne na enem izmed takšnih prostorov v Hamburgu. Tamkajšnja vzdrževalka reda in čistoče Stefanie Ansul-Weissner obiskovalcem opravljanje takšnih in drugačnih potreb popestri s prepevanjem in igranjem kitare. Glas o čistilki, ki ne pobira samo denarja in občasno zamenja straniščnih rolic, se je že raznesel po mestu in tako je stranišče v četrtem nadstropju blagovnice C&A postalo najbolj priljubljeno v mestu; pred njim se namreč vijejo vrste in ljudje se zaradi tega ne pritožujejo, pač pa potrpežljivo čakajo in – poslušajo petje. Tudi če so svoje že opravili. Trenutno je v repertoarju 47-letne čistilke največ božičnih pesmi, zelo rada zapoje What A Wonderful World Louisa Armstronga, med njenimi priljubljenimi pa so tudi skladbe Joan Beaz, Barbre Streisand in Zarah Leander. Čakajoči jo pogosto nagradijo z aplavzom, to se pa pozna tudi na njenem krožniku, kjer zbira prispevka za čiščenje, kakor je poročala DPA. Novica o pojoči čistilki se je raznesla tako rekoč po številnih medijih in naposled po svetu. Toda čistilka na omenjenem stranišču – resnici na ljubo – nastopa že vrsto let; sprva je le tu in tam kakšno zapela, potem je prinesla še kitaro, ki jo sicer igra od malega. In zvezda je bila rojena.

Novi Hercule Poirot

Je samo en Hercule Poirot, to je David Suchet, so se večinoma strinjali oboževalci tega slovitega detektiva izpod peresa Agathe Christie, ko so si nazadnje ogledali filmsko različico Umora na Orient ekspresu. V njem se je v to vlogo potopil igralec Kenneth Branagh, film je tudi režiral. Zdaj je v lepo zloščene čevlje belgijskega detektiva stopil še igralec John Malkovich. BBC One je za december že napovedal premiero adaptacije dela Agathe Christie ABC Murders iz tridesetih let prejšnjega stoletja, vse od te napovedi pa je tudi britanska javnost nevarno razdeljena, kakor poroča BBC.
Ljubitelji detektivk Agathe Christie so prepričani, da John Malkovich ni dorasel vlogi, predvsem pa da ni sposoben tako imenitno nositi Poirotovih brk, kakor jih je kar 24 let angleški igralec David Suchet. To po svoje potrjuje že sam pogled na fotografije lika, kakor ga upodablja Malkovich, in ta ima bistveno manj markantne brčice – a tudi bistveno bolj oster pogled. Scenaristka Sarah Phelps na vse dvome o novem Poirotu odgovarja: »Poirota morda že poznamo, toda ali tudi zares poznamo Hercula?«
John Malkovich, ki je pred kratkim dopolnil 65 let, je znan po precej ekscentričnih in velikokrat negativnih vlogah. Nedvomno se je v spomin vtisnil v vlogi vikonta De Velmonta v Nevarnih razmerjih (1988), prepoznaven je tudi iz filmov Ljudje in miši (1992), Na ognjeni črti (1993), Mary Reilly (1996), Letalo prekletih (1997), Preberi in zažgi (2008), tako rekoč njegova zaščitna znamka pa je Biti John Malkovich (1999). Do zdaj je bil dvakrat nominiran za oskarja.

Komentarji: