Tisti, ki je očaral s samozavestjo

Japonska se te dni poslavlja od enega najbolj priljubljenih in karizmatičnih borcev v Ultimate Fighting Championship (UFC), Norifumija »Kida« Yamamota, ki je v torek v 41. letu starosti v eni od bolnišnic v v Guamu izgubil boj z rakom.
Fotografija: Norifumi »Kid« Yamamoto FOTO Instagram N. Y.
Odpri galerijo
Norifumi »Kid« Yamamoto FOTO Instagram N. Y.

V spominu bo Norifumi »Kid« Yamamota, borilni umetnik, ki je imel le dobrih 160 centimetrov in nekaj čez 60 kilogramov, ostal predvsem zaradi svoje samozavesti in čarobnega nasmeha, s katerim je znal očarati občinstvo okoli ringa.

Tekmoval in zmagoval je predvsem v lahki in peresno lahki kategoriji – do leta 2007, ko se je prvič upokojil, je v 18 bojih izgubil zgolj enega. Prvič je nase opozoril na silvestrovo leta 2004, v boju z Masatom, enim najboljših vrestlerjev na svetu tisti čas, za kar je shujšal dvajset kilogramov in več. Čeprav je dvoboj izgubil, je vendarle navdušil z zgodnjim knockdownom in spretnostjo. V živo si je dvoboj ogledalo več kot 35 tisoč njegovih privržencev, prek TV kar 34 milijonov gledalcev, največji zvezdnik MMA (Mixed Martial Arts, mešane borilne športe) pa je postal leto dni pozneje, ko je premagal tri velikane v vrestlingu, drugega za drugim z knockoutom, leta 2006 tudi zlatega olimpijca iz leta 2004, Istvana Majorosa.

V deželi vzhajajočega sonca je imel tako malodane status rockovskega zvezdnika, kar mu je prinašalo tudi precejšnje dobičke, del priljubljenosti pa gre zagotovo pripisati tudi njegovemu pedigreju, saj je bil iz slavne japonske rokoborske družine; njegov oče Ikuei je zastopal japonske barve v rokoborbi na poletnih olimpijskih igrah v nemškem Münchnu 1972, njegova starejša sestra, ki jo je oče poimenoval prav po tem olimpijskem nemškem mestu, je osvojila tri naslove svetovne prvakinje v vrestlingu, prvega že pri sedemnajstih letih, druga starejša sesta, Seiko, pa kar štiri.

No, Yamamoti se ni uspelo prebiti na olimpijske igre v Sydneyju leta 2000, in to kljub temu, da ga je oče poslal v Arizono, kjer je treniral s srebrnim olimpijcem Townsendom Saundersom. V ZDA je Kid ta čas osvojil tri naslove, vendar pa ga je pri 21 letih potegnilo v druge borilne vode, v MMA.

Oče je to slabo sprejel in ga prepričal, naj poskusi kot prvi v družini osvojiti zlato olimpijsko medaljo na OI leta 2008. Slovo od MMA je napovedal leta 2007, pred 40 tisoč gledalci, po spektakularni zmagi nad Ranijem Yahyo. Zgodba o amaterskem vrestlerju je zasvojila Japonsko, a se je klavrno končala: Yamamoto si je med borbo izpahnil komolec, tako hudo, da je pozneje potreboval operacijo. V ring se je vrnil leta 2009, a ni bil nikoli več kot prej. Zmagal je le v eni od sedmih borb. Zadnjič se je boril leta 2015 in končal kariero z 18 zmagami in šestimi porazi.

Komentarji: