Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet so ljudje

Umrl je Lou Ottens, izumitelj glasbenih kaset

Nizozemski Philips je kaseto prvič predstavil na sejmu v Berlinu leta 1963, novost je kmalu doživela svetovni uspeh.
Lou Ottens je ob upokojitvi povedal, da v karieri najbolj obžaluje, da walkmana ni razvil Philips, pač pa Sony. FOTO: Jordi Huisman/Wikipedia
Lou Ottens je ob upokojitvi povedal, da v karieri najbolj obžaluje, da walkmana ni razvil Philips, pač pa Sony. FOTO: Jordi Huisman/Wikipedia
V. U.
11. 3. 2021 | 09:23
11. 3. 2021 | 09:37
2:08
Ta konec tedna je v mestu Duizel na Nizozemskem umrl Lou Ottens, ki velja za izumitelja glasbenih kaset, piše BBC. Ta nosilec zvočnih zapisov je danes pretežno pozabljen, četudi je v zadnjem obdobju kot še marsikaj iz preteklosti doživel mali prerod. Kaseto je, denimo, izdala celo Lady Gaga.

Včasih so kasete krojile glasbeni vsakdan milijonov ljudi in spremenile način poslušanja glasbe. Ocenjujejo, da so jih od 60. let prejšnjega stoletja izdelali kar okoli sto milijard.
 

Senzacija tako rekoč od prvega dne


Lou Ottens je leta 1960 prevzel vodenje razvojnega oddelka pri Philipsu, na katerem je s sodelavci razvil kaseto. Na sejmu IFA (Internationale Funkausstellung) v Berlinu so jo prvič predstavili leta 1963, novost je že kmalu doživela svetovni uspeh. Sam je ob petdesetletnici rojstva kasete za revijo Time povedal, da je obveljala za senzacijo tako rekoč od prvega dne.

Zamisel kasete je kmalu zatem – v različnih formatih – povzelo več japonskih podjetij, a je dogovor med Philipsom in Sonyjem potrdil Philipsov patent. 

Ocenjujejo, da so od 60. let prejšnjega stoletja izdelali okoli sto milijard kaset. FOTO: Špela Ankele/Delo
Ocenjujejo, da so od 60. let prejšnjega stoletja izdelali okoli sto milijard kaset. FOTO: Špela Ankele/Delo

 

Sodeloval tudi pri razvoju cedejev


Kasneje se je Ottens angažiral tudi pri razvoju kompaktnih plošč, ki so jih doslej izdelali še več, okoli 200 milijard primerkov. Philips je prvi predvajalnik cedejev predstavil leta 1982.

Ko se je Ottens štiri leta zatem upokojil, je povedal, da v karieri najbolj obžaluje, da walkmana, se pravi male pripravice, namenjene poslušanju kaset, ki je prav tako doživela globalni uspeh, ni razvil Philips, pač pa Sony. 

Novico o njegovi smrti – umrl je v visoki starosti 94 let – je njegova družina objavila včeraj. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine