Umrl je Luke Perry, nepozabni Dylan iz Beverly Hillsa 90210

52-letnega igralca je pred dnevi zadela huda možganska kap, po kateri si ni več opomogel. 
Fotografija: Luke Perry je umrl v 53. letu starosti. FOTO: Valery Hache/Afp
Odpri galerijo
Luke Perry je umrl v 53. letu starosti. FOTO: Valery Hache/Afp

Umrl je Luke Perry, zvezda serije Beverly Hills 90210, ki ga je že pred dnevi zadela huda možganska kap. Smrt zvezdnika je potrdil njegov agent Arnold Robinson. »Družina se vsem zahvaljuje za podporo in molitve ter hkrati prosi za spoštovanje zasebnosti v času žalovanja,« je dodal Robinson.

Perry je bil televizijska ikona, preboj na velika platna mu sicer ni uspel nikoli, zato pa je bil toliko bolj prepoznan na malih ekranih. Nepozaben ostaja kot Dylan McKay v seriji Beverly Hills 90210, ki je v 90. letih prikovala pred ekrane staro in mlado in v kateri je Perry ukradel srca številnih najstnic (in njihovih mam) po celem svetu. 

Nepozabna osmerica je deset let navduševala gledalce. FOTO: Reuters Pool
Nepozabna osmerica je deset let navduševala gledalce. FOTO: Reuters Pool


Poleg Luka McKaya so mu prepoznavnost prinesle tudi vloge v serijah Oz, Jeremiah, Windfall, Another World, Body of Proof, v zadnjem času pa je pozitivno presenetil z vlogo očeta naslovnega junaka Archieja Andrewsa v seriji Riverdale televizijske mreže CW. Julija letos bo premiero doživel film Quentina Tarantina o serijskem morilcu Charlesu Mansonu »Bilo je nekoč v Hollywoodu«, v katerem je imel vlogo tudi Luke Perry.

V preteklosti se je sicer pojavil še v filmih 8 sekund in Peti element, a v manjših vlogah. Nekaj časa je preživel tudi na gledaliških deskah in zaigral v priredbah uspešnic Ko je Harry srečal Sally ter The Rocky Horror Picture Show. 

V sredo so se v javnosti pojavili namigi, da naj bi serijo Beverly Hills 90210 znova obudili, Perry naj bi se nekajkrat pojavil v gostujoči vlogi, saj se zaradi zasedenosti z vlogo v Riverdale ni mogel zavezati k dolgoročnemu sodelovanju, a uradno sam novice ni nikoli potrdil. Ravno v sredo ga je namreč zadela možganska kap. So pa sodelovanje v seriji potrdili Jason Pristley, ki je v Beverly Hills 90210 zaigral Brandona Walsha, Jennie Garth z vlogo plavolase Kelly Taylor in Tori Spelling, ki je bila nepozabna kot Donna Martin.

Serija Beverly Hills 90210 je pred televizijo prikovala staro in mlado. FOTO: Arhiv Dela
Serija Beverly Hills 90210 je pred televizijo prikovala staro in mlado. FOTO: Arhiv Dela


Z vlogo Dylana do naziva najstniškega seks simbola


Beverly Hills 90210 je v 90. letih doživel nesluten uspeh, čeprav je zgodba pravzaprav sila preprosta. Serija prikazuje življenje skupine najstnikov, ki živijo v prestižni, z zvezdniki obdani skupnosti Beverly Hills v Kaliforniji, in obiskujejo izmišljeno srednjo šolo West Beverly High School, po končani srednji šoli pa izmišljeno univerzo California University.

Serijo si je zamislil Darren Star, izvršni producent je bil Aaron Spelling, Torijin oče. 90210 v naslovu se nanaša na poštno številko Beverly Hillsa, na kateri je živela družina Walsh.

Poleg prijateljstva in romantičnih odnosov skupine tesno povezanih najstnikov so se producenti osredotočili na številne aktualne teme, ki so takrat zanimale najstnike (in jih še vedno, le da imajo danes nove vzornike), med drugimi zlorabo drog, aids, najstniško nosečnost, posilstvo, motnje hranjenja in alkoholizem. 

Luke Perry in Jason Priestley sta z vlogama postala prava najstniška seks simbola in pri dobrih 25 letih starosti dosegla svetovno slavo. Perryja so mnogi primerjali celo z legendarnim Jamesom Deanom, predvsem po zaslugi vloge nekoliko porednega fanta, kakršno je imel v Beverly Hillsu. 

Luke perry in Jason Priestley kot Dylan in Brandon. FOTO: Reuters Pool
Luke perry in Jason Priestley kot Dylan in Brandon. FOTO: Reuters Pool


Na vrhuncu slave 4000 pisem oboževalk na teden


Na vrhuncu slave so oboževalke z vsega sveta Perryju vsak teden poslale okrog 4000 pisem, kjerkoli se je pojavil, ga je pričakala horda navdušenih najstnic. Nekoč so ga morali iz nekega trgovskega centra v Seattlu pretihotapiti v košari za perilo, saj je bila množica pred zgradbo preprosto prevelika, da bi ga lahko varno spravili mimo nje.

V nekem drugem dogodku je bilo v stampedu navdušenih oboževalk ranjenih 20 ljudi. Na neki točki se je zvezdnik odločil, da se ne bo več pojavljal v javnosti, saj si vloge najstniškega idola v resnici nikoli ni želel in v njej ni niti malo užival. 

Izjemna prepoznavnost je tako s seboj prinesla tudi temne plati, saj se je Perry dolga leta boril z odvisnostjo od drog in alkohola. »V povezavi s svojo slavo imam dve veliki težavi,« je povedal leta 1992 na eni od novinarskih konferenc. »Prvič, nisem več najstnik. In drugič, mislim, da nihče nikogar ne idealizira.«

Umrl je danes v bolnišnici v Burbanku. FOTO: David Mcnew/Reuters
Umrl je danes v bolnišnici v Burbanku. FOTO: David Mcnew/Reuters


Po hudi možganski kapi si ni več opomogel


Ameriški igralec, ki je otroštvo preživel v majhnem mestecu Fredericktown v ameriški zvezni državi Ohio, je umrl danes v bolnišnici v Kaliforniji, obdan s svojima otrokoma Jackom in Sophie ter zaročenko Wendy Madison Bauer, nekdanjo soprogo Minnie Sharp, materjo Ann Bennett, očimom Stevom Bennetom, bratom Tomom Perryjem, sestro Amy Coder in drugimi sorodniki.

Zdravniki so imeli pred dnevi, ko je zvezdnika zadela kap, le malo upanja, da si bodo njegovi možgani še kdaj opomogli in bi se vendarle zbudil iz kome. Očitno so bile poškodbe prehude, poroča BBC

Sožalje zaradi smrti 52-letnega zvezdnika so že izrazili njegovi soigralci, med drugimi Shannon Doherty, ki se je pred časom tudi sama spopadla s hudo boleznijo, imela je raka, ter Ian Ziering. V nepozabni seriji sta zaigrala Brendo Walsh, Dylanovo dolgoletno dekle, in Steva Sandersa. Na družbenem omrežju so se oglasili še številni drugi zvezdniki, pa tudi tisti, ki serije Beverly Hills še vedno niso pozabili in za katere bo Luke Perry za zmeraj ostal njihov Dylan.

Komentarji: