Umrl prvi temnopolti župan New Yorka David Dinkins

Kot prvi in doslej edini temnopolti župan največjega mesta v ZDA je zaprisegel leta 1990.
Fotografija: Dinkinsu med drugim pripisujejo zasluge, da je oživil območje Times Squara.  FOTO: Ron Haviv/AFP
Odpri galerijo
Dinkinsu med drugim pripisujejo zasluge, da je oživil območje Times Squara.  FOTO: Ron Haviv/AFP

V 93. letu starosti se je poslovil prvi newyorški temnopolti župan David Dinkins. Umrl je v ponedeljek zvečer v svojem domu v soseski Upper East Side na Mahnhattnu, je sporočila newyorška policija.

Policisti so prihiteli na njegov naslov po tem, ko so prejeli klic, da je tam nezavestna oseba, ki ima težave z dihanjem. Njegovo smrt je za New York Times potrdil tudi urad newyorškega župana Billa de Blasia


Čudoviti mozaik 


David Dinkins je kot 106. župan New Yorka služil med letoma 1990 in 1993. Rodil se je 10. julija 1927 v mestu Trenton v zvezni državi New Jersey. Sin brivca je dokončal študij na univerzi Howard in na pravni fakulteti v Brooklynu. Pred vstopom v politiko se je krajši čas ukvarjal z odvetništvom, služil je tudi v vojski, kot marinec se je boril v Koreji.

image_alt
Privolil v začetek prenosa oblasti, čeprav poraza še ni priznal


Kot prvi in doslej edini temnopolti župan največjega mesta v ZDA je zaprisegel leta 1990, na volitvah je tedaj za las premagal protikandidata Rudyja Giulianija. Med inavguracijskim govorom se je zaobljubil, da bo »župan vseh prebivalcev New Yorka«, mesto pa je opisal kot »čudoviti mozaik različnih ras, narodnosti, veroizpovedi in spolnih usmerjenosti posameznikov«.


​Rasni nemiri


Dinkinsu danes med drugim pripisujejo zasluge, da je oživil območje Times Squara v središču mesta. Čeprav je stopnja kriminala med njegovim mandatom po dolgih letih začela upadati, so mu kritiki očitali, da na tem področju ni storil dovolj. Leta 1993 je spet kandidiral za župana, a ga je premagal Giuliani.

Kot je Dinkins zapisal v svoji biografiji A Mayor's Life: Governing New York's Gorgeous Mosaic (Županovo življenje: upravljati newyorški čudoviti mozaik) (2013), so mu na volitvah močno škodili rasni nemiri, ki so leta 1991 izbruhnili v soseski Crown Heights, potem ko je temnopoltega dečka do smrti povozil avtomobil, ki je bil del povorke ortodoksnega judovskega verskega voditelja. 

Preberite še:

Komentarji: