Umrla ikona italijanske grozljivke Daria Nicolodi

Bila je največja muza režiserja Daria Argenta, nastopila je v številnih njegovih filmih.
Fotografija: Dario je v objektiv ujel priznani italijanski fotograf Paolo Monti FOTO: Wikipedia/Fondo Paolo Monti
Odpri galerijo
Dario je v objektiv ujel priznani italijanski fotograf Paolo Monti FOTO: Wikipedia/Fondo Paolo Monti

V 71. letu se je poslovila igralka, pevka, scenaristka in ikona italijanske grozljivke Daria Nicolodi. Bila je muza režiserja Daria Argenta in mama slavne igralke Asie Argento. V karieri je nastopila v kultnih italijanskih grozljivkah, kot sta Profondo rosso (Skrivnost zapuščene hiše) in Inferno (Pekel).

Rodila se je leta 1950 v Firencah, njen ded je bil priznani italijanski skladatelj in pianist Alfredo Casella. Kot igralka je debitirala leta 1970 v vojni drami Ljudje proti (Uomini contro), ki jo je režiral Francesco Rosi.


Plodovita kariera na področju filmske umetnosti 


Štiri leta pozneje je med avdicijo za celovečerec Profondo rosso spoznala mojstra grozljivk Daria Argenta, med njima so kmalu vzplamtela romantična čustva. Daria Nicolodi je bila Argentova največja muza, nastopila je v številnih njegovih filmih, denimo Nadnaravni pojaviTenebraeOpera, sodelovala je tudi pri pisanju scenarija za sloviti nadnaravni triler Suspiria.

Poleg Argentovih celovečercev je igrala v filmih, ki so nastali pod režisersko taktirko še enega velikana italijanske grozljivke, Maria Bave (SchockLa Venere d'Ille).  Daria Nicolodi in Argento sta se razšla leta 1985, poleg plodovitega sodelovanja na področju filmske umetnosti sta se jima v letih, ki sta jih preživela skupaj, rodili hčeri Fiore in Asia.

»Počivaj v miru, ljubljena mama. Zdaj se lahko tvoj veliki duh svobodno povzpne v višave, ne bo ti več treba trpeti,« se je na družbenih omrežjih Asia poslovila od mame. 

Komentarji: