Umrla je legendarna igralka iz Zlatih deklet Betty White

V televizijskih produkcijah je nastopala kar osem desetletij, tudi Guinnessova knjiga ji je priznavala najdaljšo televizijsko kariero.
Fotografija: Betty White je postala z vlogo Rose Nylund v Zlatih dekletih ikona, ki se je borila proti tabujem, povezanim s starostjo. FOTO: Phil Mccarten/Reuters
Odpri galerijo
Betty White je postala z vlogo Rose Nylund v Zlatih dekletih ikona, ki se je borila proti tabujem, povezanim s starostjo. FOTO: Phil Mccarten/Reuters

Le nekaj tednov, preden bi praznovala stoti rojstni dan, je umrla legenda ameriške televizije Betty White, poroča ameriški People magazine, ki se sklicuje na njenega zastopnika Jeffa Witjasa. Vrhunec njene kariere je bila tudi pri nas izjemno priljubljena humoristična nanizanka Zlata dekleta (Golden Girls), ki so jo snemali v 80. letih. 

Rodila se je 17. januarja leta 1922 v Oak Parku v ameriški državi Illinois, a se je njena družina med predvojno veliko gospodarsko krizo preselila v los Angeles. V televizijskih produkcijah je nastopala kar osem desetletij, tudi pri Guinnessovi knjigi so ji priznali najdaljšo televizijsko kariero.

Ko je prvič nastopila na malih ekranih, je bil ta medij še zelo nov, nekaterim se je zdelo, da ne bo dolgo obstal, češ da ljudje nimajo časa samo sedeti in strmeti v ekran.

Prva ženska, nominirana za emmyja

V 40. letih je bila prva ženska, ki je bila nominirana za emmyja, v 50. je med prvimi producirala svojo lastno serijo Life with Elizabeth, prva se je odločila, da bo njene intervjuje režirala ženska. »Tisti časi so bili še zelo daleč od nastanka feminističnih gibanj,« se je spominjala pred leti. V sedemdesetih je zaslovela z vlogo zoprne in neposredne Sue Ann Nivens v televizijski situacijski komediji The Mary Tyler Moore Show.

Zlata dekleta. FOTO: Promocijsko gradivo.
Zlata dekleta. FOTO: Promocijsko gradivo.

Ikona, ki se je borila proti tabujem

Z vlogo Rose Nylund v Zlatih dekletih je postala ikona, ki se je borila proti tabujem, povezanim s starostjo. Čeprav je bila najstarejša med štirimi »dekleti«, je ohranila največ mladostnega duha. Zaradi bistrosti in duhovitosti so jo desetletja radi vabili v različne tv oddaje. Leta 2009 je doživela nov vrhunec, ko so se ljudje na družabnih omrežjih množično zavzeli zato, da je v živo vodila oddajo Saturday Night Live. Pri 86 je bila Betty najstarejša voditeljica v 40-letni zgodovini šova.

Med njenimi odmevnimi humorističnimi oddajami so še Love Boat, Ime mi je Earl, Ally McBeal in več filmskih vlog. Leta 2018 je bila zadnjič pred kamero, ko je kolegom podelila stanovske nagrade, a takrat je že imela nekaj težav s spominom. Znana je bila tudi kot odločna borka za pravice ljudi in živali.

Ob prejemu nagrade za življenjsko delo na podelitvi emmyjev leta 2015. Za svoje delo je sicer prejela pet emmyjev ter številna druga priznanja, FOTO: Danny Moloshok/Reuters
Ob prejemu nagrade za življenjsko delo na podelitvi emmyjev leta 2015. Za svoje delo je sicer prejela pet emmyjev ter številna druga priznanja, FOTO: Danny Moloshok/Reuters

Komentarji: