Umrla kraljica soula Aretha Franklin

Legendarna pevka je v starosti 76 let umrla za posledicami raka na trebušni slinavki.
Fotografija: Aretha Franklin FOTO: AFP
Odpri galerijo
Aretha Franklin FOTO: AFP

Kraljica soula Aretha Franklin je danes ob 9.50 dopoldne za posledicami raka na trebušni slinavki umrla na svojem domu v Detroitu obkrožena s prijatelji in družino, je sporočil njen predstavnik za stike z javnostjo. Stara je bila 76 let. Podrobnosti pogreba bodo znani v prihajajočih dneh.

Vzrok smrti je potrdil pevkin onkolog Philip Phillips.

»V najtežjih trenutkih v naših življenjih, ne najdemo primernih besed, ki bi izrazila našo bolečino v srcih. Izgubili smo steber naše družine. Ljubezen, ki jo je gojila do svojih otrok, vnukov, nečakov, nečakinj in bratrancev, ni poznala meja. Globoko smo ganjeni od ljubezni in podpore, ki smo jo prejeli od bližnjih prijateljev, podpornikov in oboževalcev iz celega sveta. Čutili smo vašo ljubezen do Arethe, kar nam prinaša zavedanje, da bo njena dediščina živela naprej. Hvala za vaše sočutje in molitve. Med žalovanjem vas prosimo za spoštovanje naše zasebnosti,« je po smrti zapisala njena družina.

Legendarni glasbenici so pred osmimi leti odkrili raka trebušne slinavke, zadnje dneve pa je bila v zelo slabem zdravstvenem stanju. V preteklosti se je pevka spopadala tudi z alkoholizmom, kajenjem in odvečnimi kilogrami.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Aretha je zadnjič nastopila novembra lani na 25. obletnici fundacije Eltona Johna, ki se bori proti aidsu, prav tako lani je izdala tudi svoj zadnji album z naslovom A Brand New Me. V svoji dolgoletni karieri je prejela 18 nagrad grammy, med drugimi tudi nagrado za življenjske dosežke. Leta 1979 je dobila zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. Med njenimi največjimi uspešnicami so Natural woman, Day dreaming, Jump to itI say a little prayer in Freeway of love.Aretha, rojena 25. marca 1942 v Memphisu, je nadaljenost za glasbo podedovala od svojih staršev, ki sta bila pevca gospelov. V mladosti je v očetovi cerkvi igrala klavir, ki se ga je naučila sama, kasneje pa ga je tudi študirala na glasbeni šoli Julliard v New Yorku. Po materini smrti leta 1952 je Aretha začela prepevati v cerkvi, pri 14 letih pa jo je oče vzel s sabo na turnejo. Pomagal ji je tudi pri podpisu prvih pogodb z glasbenimi založbami. V šestdesetih in sedemdesetih je s številnimi uspešnicami dosegla svetovno slavo. Za bogato glasbeno kariero sta jo glasbeni kolidž Berklee in univerza Yale nagradila s častnim doktoratom.

Poročena je bila dvakrat, obakrat se je tudi ločila. Imela je štiri sinove. Prvič je rodila pri rosnih 13 letih, povila je dečka, ki ga je poimenovala po svojem očetu. Pri 14 letih je rodila drugega sina. Kasneje je rodila še dva sinova.

Januarja letos je glasbeni producent Clive Davis potrdil, da bo pevka in igralka Jennifer Hudson zaigrala Aretho Franklin v biografskem filmu.

Glasbenica pri 31 letih FOTO: AFP
Glasbenica pri 31 letih FOTO: AFP 

Preberite še:

Komentarji: