V Savdski Arabiji končno vozniška dovoljenja tudi ženskam

Ukrep, da bodo ženske lahko same vozile avtomobil, je del reformnega procesa, ki ga je zagnal savdski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Philippe Huguen/AFP
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Philippe Huguen/AFP

Rijad  - Savdska Arabija je danes začela izdajati vozniška dovoljenja ženskam, poročajo tuje tiskovne agencije. »Prva skupina žensk je danes prejela savdska vozniška dovoljenja,« je poročala savdska tiskovna agencija. Gre za korak pred ukinitvijo prepovedi vožnje avtomobila za ženske, predvideno za 24. junij.

Savdska tiskovna agencija je še poročala, da je generalni direktorat za promet začel mednarodna vozniška dovoljenja, ki jih v islamski kraljevini priznavajo, nadomeščati s savdskimi dovoljenji. Ženske, ki so za to zaprosile, so morale opraviti »praktičen preizkus«.

Savdsko ministrstvo za informiranje je kasneje sporočilo, da je vozniška dovoljenja danes dobilo deset Savdijk. »Pričakujemo, da se jim bo prihodnji teden pridružilo še 2000 imetnic vozniškega dovoljenja v kraljevini«.

»Sanje o vožnji avtomobila v kraljevini so postale resničnost,« je po navedbah ministrstva dejala Rema Džavdat, ena od žensk, ki so prejele vozniško dovoljenje. Uslužbenka na ministrstvu za gospodarstvo, ki je že vozila avtomobil v Libanonu in Švici, je še poudarila, da voziti zanjo pomeni imeti izbiro, da lahko neodvisno potuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Ukrep, da bodo ženske lahko same vozile avtomobil, je del velikega reformnega procesa, ki ga je zagnal savdski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman.

Konservativna država na Arabskem polotoku sicer ohranja številne druge zelo stroge omejitve za ženske. Te za številne dejavnosti - od potovanja do šolanja - potrebujejo dovoljenje moškega člana družine. To je lahko oče, mož ali brat.
 

Komentarji: