Vse najboljše, gospod »(Everything I Do) I Do It For You«

Svojo največjo uspešnico, nastalo za film Robin Hood: Princ tatov iz leta 1991, je ustvaril v manj kot uri. Na leto izvede več kot sto koncertov.
Fotografija: Na leto izvede več kot sto koncertov. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
Na leto izvede več kot sto koncertov. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Kanadski glasbenik Bryan Adams danes praznuje 60. rojstni dan. Z glasbo se je začel resneje ukvarjati sredi 70. let, v začetku 80. je s tretjim albumom Cuts Like a Knife zaslovel v Severni Ameriki, svetovno slavo pa mu je leta 1984 prinesla četrta plošča Reckless. Marca letos je izdal najnovejši album Shine a Light, ki ga predstavlja na turneji.

Pevec, tekstopisec, kitarist in producent s pravim imenom Bryan Guy Adams velja za enega najbolje prodajanih kanadskih glasbenikov vseh časov. Rodil se je britansko-kanadskim imigrantom v Kingstonu v kanadski provinci Ontario, prvo pogodbo z založbo pa je leta 1978 podpisal za dolar. »Pogodbe morajo imeti vrednost, ki velja za naprej in za nazaj, da so zakonite. Ker mi niso hoteli dati denarja, je bil dolar minimalni znesek, da je bila pogodba pravno zavezujoča,« je leta 2015 povedal za revijo Rolling Stone.

Album Reckless, ki mu je prinesel globalni sloves, je bil po pisanju omenjene revije prvi album kanadskega umetnika, ki je v domači državi dosegel milijon prodanih izvodov, poleg tega je bil dva tedna številka ena na ameriški Billboardovi lestvici, šest pesmi pa se je uvrstilo med 15 najboljših singlov. Na njem so uspešnice, kot so Run to You, Heaven, Summer of 69 in It's Only Love v duetu s Tino Turner. Prav te je leta 2014 obudil pred slovenskimi poslušalci v Stožicah, kjer se je ustavil v sklopu turneje ob 30. obletnici albuma.

V Ljubljani je nazadnje koncertiral novembra lani v sklopu turneje <em>The Ultimate Tour</em>. FOTO: Wikipedia
V Ljubljani je nazadnje koncertiral novembra lani v sklopu turneje The Ultimate Tour. FOTO: Wikipedia


Svojo največjo uspešnico, (Everything I Do) I Do It For You, nastalo za film Robin Hood: Princ tatov iz leta 1991, je ustvaril v manj kot uri. Za to je moral »tekmovati« z Annie Lennox, Kate Bush in Petrom Cetero. A je skladatelj glasbe za film Michael Kamen presodil, da Adams s svojim glasom premore dovolj robatosti, da bo balada prepričljiva in romantična, ne da bi postala osladna, navaja Rolling Stone.

Na leto izvede več kot sto koncertov. Trenutno je na turneji Shine A Light, na kateri predstavlja istoimenski studijski album, 14. po vrsti. Začel jo je maja v Severni Ameriki, prvi koncert v Evropi pa ima napovedan za petek v Celovcu. V Ljubljani je nazadnje koncertiral novembra lani v sklopu turneje The Ultimate Tour.

Adams se posveča tudi fotografiji, filantropiji in aktivizmu. Fotografija mu pomeni vzporedno kariero. Napravil je portrete vplivnih ameriških žensk, britanskih pevk, med njimi Amy Winehouse, s katero je tudi prijateljeval. Njegove podobe rock zveznikov in manekenk redno objavljajo modne revije, kot so Vogue, Interview in Zoo. Predstavil jih je na številnih razstavah, poleg tega je s fotografskimi knjigami zbiral sredstva za različne namene, denimo za vojne ranjence in za raziskave o raku dojk.

Komentarji: