Zahvala babici in vsem prednikom

Ker je oskarjevec Spike Lee izrekel kletvice, so njegov govor v celoti slišali le povabljeni v dvorani
Fotografija: Nagrajeni Spike Lee je Američane pozval, naj izberejo med ljubeznijo in sovraštvom. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Nagrajeni Spike Lee je Američane pozval, naj izberejo med ljubeznijo in sovraštvom. FOTO: Shutterstock

Ameriški režiser Spike Lee, ki si je za film ČrnikKklanovec po 30 letih kariere in petih nominacijah prislužil prvega oskarja - za najboljšo priredbo scenarija, si je na podelitvi v Los Angelesu privoščil svojih pet minut. Ko je na odru začel nagovor z neprimernimi besedami, so producenti zablokirali zvočni prenos in mnogi gledalci so se spraševali, kaj se dogaja.

Šele ko se je 61-letni režiser začel zahvaljevati svoji ženi Tonyi Lewis Lee, je lahko publika pred tv sprejemniki gledalci znova prisluhnila nagrajenčevemu strastnemu govoru, v katerem se je vrnil daleč nazaj v afroameriško zgodovino in k strašnim preizkušnjam, ki so jih doživeli njegovi predniki. Poigral se je z vzporednicami, ki jih je narekoval datum: leto 2019 in leto 1619, štiristo let mineva od takrat, ko so naše prednike iztrgali iz Afrike in jih zasužnjili, je pojasnil. »Nocoj pred vsem svetom častim svoje prednike, ki so zgradili to deželo, hkrati z genocidom naših avtohtonih ljudstev. Vsi se moramo povezati s predniki, da si povrnemo humanost. To bo veličasten dogodek.«

Spike Lee, ki se je na twitterju sicer kritično odzval na dejstvo, da je oskarja za najboljši film prejela Zelena knjiga, se je v uradnem govoru zahvalil tudi svoji babici, ki je kot hčerka sužnja končala šolanje na kolidžu in tudi svojemu vnuku omogočila izobrazbo. Na koncu je občinstvo še opozoril, da so volitve vse bliže, in jih pozval, naj se postavijo na pravo stran zgodovine. Gre za moralno izbiro med ljubeznijo in sovraštvom. »Naredimo pravo stvar,« je goreče dodal.

Komentarji: