Evolucija poskrbela za pasji pogled, ki topi srca ljudi

Ko psi uporabijo obrvi, se v človeku sproži potreba, da jih varujejo.
Fotografija: Lastniki psov ta pogled še kako odobro poznajo. FOTO: Johannes Eisele/AFP
Odpri galerijo
Lastniki psov ta pogled še kako odobro poznajo. FOTO: Johannes Eisele/AFP

Pri psih so se okoli oči razvile mišice, da lažje komunicirajo z ljudmi. Raziskovalci so primerjali mišično anatomijo in obnašanje psov in volkov, in kot kaže, je evolucija poskrbela za določene spremembe pri naših štirinožnih spremljevalcih, da z njimi lažje komunicirajo oziroma oni z nami.

V prvi takšni analizi so odkrili, da je mišična struktura na glavi pri psih in volkovih zelo podobna, razen nad očmi. Psi imajo majhno mišico, ki jim omogoča, da dvignejo obrvi, česar pa volkovi ne morejo. Avtorji menijo, da ta vsem lastnikom psov še kako znani pogled pri ljudeh sproži potrebo po negovanju, saj z večjimi očmi pes podzavestno človeka spominja na nebogljene novorojence.

»Dokazi kažejo, da se je pri psih ta mišica pojavila po tem, ko smo jih udomačili,« je povedala psihologinja Juliane Kaminski z univerze v Portsmouthu, ki je vodila študijo, objavljeno v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences(PNAS).

»Prav tako smo preučevali obnašanje obeh vrst, in ko so bili psi v družbi ljudi, so pogosteje in intenzivneje dvigovali obrvi kot pa volkovi. Izsledki namigujejo, da so ekspresivne obrvi pri psih posledica podzavestnih človeških preferenc, ki so vodile selekcijo udomačevanja. Ko psi uporabijo obrvi, se v človeku sproži potreba, da jih varujejo. To bi lahko dalo psom, ki so bolj uporabljali svoj očesni adut, prednost pri izboru in tako se je v nadaljnjih generacijah ta lastnost le še krepila,« je razložila raziskovalka.

Njene prejšnje raziskave so pokazale, da psi precej bolj koketirajo, ko jih ljudje gledajo, kot v nasprotnem primeru.  

Soavtorica študije, specialistka anatomije Anne Burrows pa je ugotovila, da volkovi takšne mišice za dvig obrvi sploh nimajo. »To je izjemna razlika pri vrstah, ki so se ločile šele pred okoli 33.000 leti. Menimo, da je izjemno hitra mišična sprememba neposredna posledica interakcije z ljudmi.« Ker se mehko tkivo ne ohrani, je evolucijo izjemno težko preučevati, so še navedli avtorji študije.

V njej so sicer odkrili, da je edina pasja pasma, ki nima mišice za dvig obrvi, sibirski haski, ki je ena najstarejših pasem.

Sibirski haskiji so ene najstarejših pasem. FOTO: Mladen Antonov/AFP
Sibirski haskiji so ene najstarejših pasem. FOTO: Mladen Antonov/AFP

Preberite še:

Komentarji: