Giorgia Meloni ni našla trideset sekund časa

Večina italijanskih političnih strank obsodila zborovanje, Bratje Italije pa tiho.
Fotografija: Do Giorgie Meloni je zelo kritična predsednica opozicijske Demokratske stranke Elly Schlein. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Odpri galerijo
Do Giorgie Meloni je zelo kritična predsednica opozicijske Demokratske stranke Elly Schlein. FOTO: Remo Casilli/Reuters

»Predsednica vlade je na zadnji tiskovni konferenci govorila tri ure, ni pa našla trideset sekund, da bi se distancirala od zborovanja neofašistov in njihovega fašističnega pozdrava,« je do Giorgie Meloni kritična predsednica opozicijske Demokratske stranke (PD) Elly Schlein. S tem se je pridružila večini italijanskih političnih strank, ki so obsodile zborovanje, predvsem pa način, kako je potekalo.

Gre za že tradicionalno zborovanje v središču Rima, ki poteka ob obletnici tako imenovanega pokola na ulici Acca Larentia. Sedmega januarja 1978 so levičarski skrajneži v tej ulici oziroma pred sedežem nekdanjega Italijanskega socialnega gibanja (Movimento Sociale Italiano MSI) ustrelili tri mlade neofašiste, vsi trije so umrli.

Z oznako skrajno desni

Propagiranje fašizma je v Italiji zakonsko prepovedano, policija je doslej identificirala več kot sto ljudi, ki so se udeležili zborovanja. Kot rečeno, se je od dogodka distancirala velika večina strank, tudi desno usmerjena Naprej, Italija, medtem ko so v stranki Bratje Italije, ki ji pripada tudi Melonijeva, ostali tiho, res pa se zborovanja ni udeležil nobeden od njenih vidnejših članov.

image_alt
Dvignjena desnica

Elly Schlein je predlagala, da se prepovedo vse stranke in gibanja, ki kakorkoli propagirajo fašizem, oziroma kar vse z oznako skrajno desnih. Minister za notranje zadeve Matteo Piantedosi jo je zavrnil, rekoč, da so takšne pobude skrajno nenavadne, saj se takšne oznake lahko prilepijo komurkoli, predvsem pa je nenavadno, da v Demokratski stranki niso sprejeli takšne pobude, ko so bili samo člani vladajoče koalicije.

Preberite še:

Komentarji: