Hejt, Slovani: znani obrazi s kletvicami proti sovražnemu govoru

Videoposnetek, ki odmeva na območju nekdanje Jugoslavije, na prvi pogled deluje kot trivialno reklamno sporočilo.
Fotografija: »Stop sovražnemu govoru! Vedno in povsod!« so zadnje besede v videu, ki so pripadle zimzeleni Severini. FOTO: posnetek zaslona/Youtube
Odpri galerijo
»Stop sovražnemu govoru! Vedno in povsod!« so zadnje besede v videu, ki so pripadle zimzeleni Severini. FOTO: posnetek zaslona/Youtube

Videoposnetek, ki odmeva na območju, ki mu politično korektno pravimo Zahodni Balkan, na prvi pogled deluje le kot trivialno reklamno sporočilo za ponudbo kakega trgovskega centra, a to nekako ni. Iluzija, kulisa, se konča, brž ko vpleteni odprejo usta.

image_alt
Zombiji so kot nacionalizem


Ko hrvaški igralec Goran Bogdan kot mesar, njegova srbska kolegica Hristina Popović kot nakupovalka in hrvaška pevka Severina kot blagajničarka spregovorijo, se usuje plaz nizkotnih oznak, kakršne se v izobilju pojavljajo v sovražnem govoru v cesarstvu medmrežja, na družbenih omrežjih ali v komentarjih medijskih objav.

S sovražnimi besedami – a obveznim nasmeškom – so se drug nad drugim znesli pod taktirko hrvaškega režiserja Predraga Ličine, video pa je v smislu parafraze nekdanje himne socialistične Jugoslavije naslovljen Hejt, Slovani, ste še živi? (Hejt Sloveni, još ste živi?). Naročili pa so ga na uredništvu bosanskohercegovske revije Buka.


Smešno, a v resnici ni


»Vse je nekako smešno, čeprav na koncu to ni. V principu se smeješ nečemu tragičnemu,« je učinek posnetka za Jutarnji list komentiral Ličina. Sporočilo videa je sicer nedvoumno, odraža, kako bi bilo, če bi sovražni govor iz virtualne dimenzije prestopil v živ govor. »Stop sovražnemu govoru! Vedno in povsod!« se glasijo zadnje besede, ki so pripadle zimzeleni Severini.

Režiser spota je zagrebškemu časopisu povedal še, da glavnih igralcev niso izbrali po naključju. Poudaril je, da so z vlogami mojstrsko opravili, bili zelo motivirani in stalno spraševali, kdaj se bo začelo snemanje. Kar nekaj časa je namreč trajalo, da so zvezdniška imena uspeli zbrati na kup in nato še testirati ekipo na prisotnost koronavirusa.

Pričakoval je, da bo videospot odmeven, a ga je njegov domet od Slovenije do Severne Makedonije kljub vsemu nekoliko presenetil. Hitro se je namreč razširil po vseh državah nekdanje Jugoslavije. »To pomeni, da so ljudje razumeli njegovo bistvo in da se zavedajo, kakšen govor se širi po družbenih omrežjih.«
 

»Kdor razume, bo razumel«


Kot je še dodal, je ob pisanju scenarija sprva načrtoval, da bi se zmerljivke slišale le kot svojevrsten notranji glas ob običajnem »hvala lepa« v klasični rekalmi za trgovino, ki jo prevevajo nasmehi in izbrane svetle barve. A je zatem ugotovil, da bo učinek mnogo boljši, če jih dejansko izgovorijo.

Se je Ličina kot avtor celovečernega prvenca Poslednji Srb na Hrvaškem iz leta 2019, ki smo ga videli tudi v slovenskih kinematografih – v njem igrata tudi Hristina Popović in Severina –, zbal, da bi njegovo obravnavanje večnega antagonizma med Hrvati in Srbi razumeli kako drugače in ne ironično? »Ne. Kdor razume, bo razumel,« je prepričan.

Predlani je v pogovoru za Delo za omenjeni film, označen za »politično zombijevsko črno komedijo«, povedal, da so se mu zagnano smejali v Zagrebu, Beo­gradu, Nišu in Ljubljani. Le da so se v različnih okoljih morda bolj smejali različnim šalam.

Komentarji: