Izstrelitev so si ogledali tudi Slovenci

Osem Slovencev si je v Bajkonurju ogledalo izstrelitev sojuza, ki je v nebo ponesel ekipo, ki se bo za pol leta preselila na mednarodno vesoljsko postajo. 
Fotografija: Slovenci v Bajkonurju. FOTO: Društvo Slovenija Rusija
Odpri galerijo
Slovenci v Bajkonurju. FOTO: Društvo Slovenija Rusija

Včeraj je z ruskega vzletišča Bajkonur uspešno poletela tričlanska ekipa proti mednarodni vesoljski postaji. Izstrelitev si je ogledalo tudi osem Slovencev, med njimi prva Slovanka. Gre za prvi tovrstni obisk Bajkonurja iz Slovenije, so sporočili iz Društva Slovenija Rusija, ki je organiziralo izlet. 

Udeleženci so si poleg izstrelitve ogledali še prevoz in dvigovanje nosilne rakete. Bili so prisotni na poročanju posadke predsedniku državne komisije o »pripravljenosti na polet«. Osmerica Slovencev je obiskala izstrelitveno ploščad 250 (Energija/Buran) in ploščad 100 (N1/Energija), pa tudi tragično izstrelitveno ploščad 41, bajkonurski muzej kozmonavtike, »Alejo kozmonavtov« ter druge znamenitosti Bajkonurja, so še dodali v društvu. 

Tričlanska ekipa, ki je poletela v vesolje. FOTO: Društvo Slovenija Rusija
Tričlanska ekipa, ki je poletela v vesolje. FOTO: Društvo Slovenija Rusija


Ploščad 41 je bila namenjena za testiranje medcelinskih balističnih raket, sestavljena je bila iz treh vzletnih kompleksov. Tragedija se je zgodila 24. oktobra 1960, ko so testirali eno izmed raket ICBMs R-16. Zaradi napak je prišlo do vžiga druge stopnje, kar je posledično uničilo s kisikom in gorivom polno prvo stopnjo. V dveh urah je ogenj uničil kompleks, umrlo je 78 ljudi, 42 je bilo ranjenih. Oktobra 1998 so tam postavili spomenik. 

Komentarji: