Kitajska ima dovolj brezvestnih turistov: zaprla bo bazni tabor pod Everestom

Brez dovoljenja za vzpon na vrh bo možno le do baznega tabora na 5200 metrih nadmorske višine. 
Fotografija: Čistilna akcija na Everestu lani spomladi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Čistilna akcija na Everestu lani spomladi. FOTO: Reuters

Kitajske oblasti so se odločile, da za vse obiskovalce, ki ne bodo imeli dovoljenja za vzpon na Everest, zaprejo bazni tabor na svoji strani gore. K tej potezi jih je prisilila količina smeti, ki jo za seboj puščajo brezštevilni turisti. Ti bodo zdaj lahko dostopali le še do samostana na višini 5200 metrov. Do kdaj bo tak ukrep veljal, še ni znano.

Veliko plezalcev se na goro povzpne z nepalske strani, v zadnjih letih pa narašča tudi število plezalcev in turistov, ki želijo na Everest s kitajskega dela. Bazni tabor, ki se nahaja v Tibetu, je zelo priljubljen, predvsem zato, ker je lažje dostopen. Na nepalsko stran je mogoče priti le peš in še to terja dva tedna hoda. 

Everest se kopa tudi v smeteh, ne le v soncu. FOTO: Shutterstock
Everest se kopa tudi v smeteh, ne le v soncu. FOTO: Shutterstock


Na Everestu so v zadnjem času pogoste čistilne akcije, s katero poskušajo ljubitelji narave vsaj nekoliko očistiti okolico 8848 metrov visoke gore. A ker iz leta v leto raste število pohodnikov, raste temu primerno žal tudi količina smeti. Kitajska planinska zveza je po poročanju BBC sporočila, da je leta 2015 enega od nižje ležečih baznih taborov obiskalo 40.000 ljudi. V sezoni 2016/17 so alpinisti in drugi postavili nov rekord - 45.000 ljudi. 

Navadni turisti bodo zdaj torej lahko prišli le do samostana, medtem ko se bodo alpinisti z dovoljenjem za vzpon na goro seveda prosto vzpeli tudi do višje ležečih taborov. Oblasti so januarja celo zagrozile, da bodo omejile tudi število dovoljenj za plezanje. Dali naj bi ga le 300 alpinistom na leto, a za zdaj s tem načrtom ni nič. 

Smeti na Everest so resen problem. FOTO: Reuters
Smeti na Everest so resen problem. FOTO: Reuters


Lansko pomlad so pod Everestom potekale tri čistilne akcije, med katerimi so pobiralci nabrali okrog osem ton smeti, vključno s človeškimi iztrebki in plezalno opremo, ki jo na gori puščajo alpinisti. Tudi letos nameravajo speljati novo čistilno akcijo.

V dolino bodo poskušali prenesti tudi trupla plezalcev, ki so umrli v tako imenovani coni smrti nad 8000 metrov. Zaradi hudega mraza in nadmorske višine se lahko trupla nedotaknjena ohranijo leta ali celo desetletja. 

Komentarji: