Predstavitvena informacija

Naj iz vaše kuhinje zadiši po domačih aromah!

Slovenci imamo gore, morje, prostrana polja in rodovitne kotline.
Fotografija: Jabolko bonita, ki ga imajo le v Sparu FOTO: SPAR
Odpri galerijo
Jabolko bonita, ki ga imajo le v Sparu FOTO: SPAR

A ne le to – imamo tudi odlično slovensko hrano in zakaj bi izbirali tuje izdelke, če imamo na voljo naše domače?
 

Slovenci jabolka preprosto obožujemo

Letos smo počitnice preživljali v naši mali državi in bolj kot kdaj doslej smo spoznavali lepote, ki jih ponuja. Vemo, da pri nas uspevata vrhunsko sadje in zelenjava. Poljščine so plod slovenskega znanja ter uspevajo pod budnim očesom in rokami slovenskih kmetov, ki tradicijo pridelave in predelave prenašajo iz roda v rod.

Tradicija in znanje se kažeta v kakovosti številnih pridelkov, jabolko pa je še posebej globoko zasidrano v našo kulturno identiteto. Je eno od najbolj priljubljenih in najpogosteje gojenih sadežev pri nas, ta sadež pa uspeva v prav vseh regijah. Na voljo imamo nešteto vrst, pridelanih v Sloveniji, z nakupom lokalne hrane pa delujemo tudi širše, saj tako vplivamo na razvoj slovenskega kmetijstva in ohranjanje slovenske tradicije.

Tradicijo pa lahko sami ohranjamo tudi s pripravo jedi, ki so jih za nas pripravljale že naše babice. Le kdo se ne spominja vonja sveže pečenega jabolčnega zavitka? Pripravite ga lahko le v 45 minutah, potrebujete pa le moko, olje, vodo, sol, jabolka, limono, skuto, mleti cimet ter po želji tekoče sladilo in mandlje. Številne recepte z jabolki lahko najdete tukaj.


Čez krompir ga ni!

Predstavljajte si, da pripravljate tipično nedeljsko kosilo. Iz kuhinje že diši po goveji juhi, pripravite meso, solato, za konec pa še sladico – a nekaj manjka. Kot pravi že stari slovenski pregovor, si kosilo brez krompirja težko predstavljamo. Še posebej brez praženega krompirja, ki je pri nedeljskem kosilu praktično nenadomestljiv! Vsi oboževalci praženega krompirja vedo, da je seveda najboljši domač krompir, saj zaradi lokalne predelave do naših gospodinjstev prispe svež in tako ponuja več okusa. 

Tudi če v domači shrambi nimamo veliko sestavin, lahko s krompirjem v glavni vlogi pripravimo marsikaj – recimo preprosto krompirjevo solato ali krompirjevo juho, uporabimo pa ga lahko tudi kot prilogo in celo v sladicah. Raznovrstnost možnosti uporabe je eden izmed glavnih razlogov za priljubljenost te dobrote. Danes poznamo kar 3000 vrst krompirja, med kuharji pa velja zlato pravilo deljenja sort krompirja po lastnostih, kot so čvrstost, zrnatost in vlažnost.

Krompir tipa A z najmanjšo vsebnostjo škroba je najbolje uporabiti pri pripravi enolončnic ali krompirja v pečici skupaj z mesnimi jedmi, medtem ko je tip B najbolj primeren za kuhanje ali pripravo praženega krompirja. Tip krompirja C se hitro razkuha, zato je odličen za pripravo krompirjevega pireja ali cmokov, tip D pa je primeren za predelavo v škrob. Izbor krompirja je tako odvisen od načina priprave, ustrezen krompir za prav vsako jed pa najdete v Sparu.Če le lahko, izberimo torej slovensko. Vse od jabolk pa do krompirja lahko najdete v Sparu, izbirate pa lahko tudi med številnimi drugimi domačimi izdelki in tako podprete slovenske pridelovalce. Razlogov imamo več kot dovolj, zdaj pa je čas, da izberemo najljubšo vrsto jabolk in pripravimo tradicionalni jabolčni zavitek, če vam bolj ustreza slano, pa kar pražen krompir. Naj zadiši po domačem!