Namigi prireditev: Čakalnica, Ta obraz in Hiša Bernarde Alba

Odprtje razstave Andrzeja Wróblewskega in premieri predstav v Ljubljani in Novi Gorici.
Fotografija: Marjan Dovjak, Čakalnica, 1958, olje na platnu, zasebna zbirka, Slovenija, © Moderna galerija, Ljubljana Foto Moderna Galerija
Odpri galerijo
Marjan Dovjak, Čakalnica, 1958, olje na platnu, zasebna zbirka, Slovenija, © Moderna galerija, Ljubljana Foto Moderna Galerija

Petek, 16. oktobraRAZSTAVA
 

Andrzej Wróblewski: Čakalnica


Moderna galerija, ob 20. uri

Leta 1956 je Andrzej Wróblewski od oktobra do novembra potoval po Jugoslaviji skupaj s kritičarko Barbaro Majewsko. Na tritedenskem popotovanju skozi Beograd, Ljubljano, Skopje, Zagreb, a tudi Portorož, Piran in Ohrid, sta se seznanila z umetnostnim življenjem in muzeji tedanje Jugoslavije ter z njenimi arhitekturnimi dosežki. Vse te izkušnje je mogoče zaslediti v delu Wróblewskega v zadnjih mesecih življenja, pred srčnim infarktom v Tatrah leta 1957.

Gre za prvo mednarodno razstavo tega poljskega slikarja, v celoti posvečeno njegovemu potovanju po Jugoslaviji in njegovemu poznemu delu. Na ogled ponuja več kot 120 njegovih del, ki so nastala med letoma 1955 in 1957. Kustosi razstave so se odločili, da se osredotočijo na obdobje med 10. majem 1954, ko se je Wróblewskemu rodil sin, in njegovo zgodnjo smrtjo 23. marca 1957. Krepka večina izbranih del ni bila še nikdar na ogled, nekatera pa za širše občinstvo nazadnje leta 1958.

Razstava je nastala v sodelovanju s Fundacijo Andrzej Wróblewski in Inštitutom Adam Mickiewicz.PREDSTAVA
 

Ta obraz


MGL, Veliki oder, ob 20. uri

Ta obraz Foto Peter Giodani
Ta obraz Foto Peter Giodani


Ta obraz
je prvo dramsko besedilo britanske dramatičarke Polly Stenham (1986), ki je bila ob izidu besedila stara komaj devetnajst let. Mia, petnajstletnica iz zgornjega srednjega razreda britanske družbe, večino časa preživi v dekliškem internatu. Neke noči s sošolko Izzy v internatski sobi opravita iniciacijski obred, ki se ga udeleži tudi njuna mlajša sošolka, trinajstletna Alice. Ta obred je v angleških internatih nekaj vsakdanjega. A med tem obredom gre marsikaj narobe.

Predstavo je režirala Tijana Zinajić, igrajo pa Tjaša Železnik, Ana Pavlin, Matej Zemljič, Gregor Gruden, Lara Wolf in Lucija Harum.PREDSTAVA
 

Hiša Bernarde Alba


SNG Nova Gorica, Veliki oder, ob 20. uri

Hiša Bernarde Alba Foto Jaka Varmuš
Hiša Bernarde Alba Foto Jaka Varmuš


Zadnja drama Federica Garcíe Lorce, ki jo je ta kultni španski pesnik, dramatik ter vsestranski umetnik iz časa med obema vojnama končal samo nekaj mesecev prej, preden so ga na začetku španske državljanske vojne ustrelili falangisti, tvori skupaj s Krvavo svatbo in Yermo poetično »podeželsko trilogijo« tragedij. Hiša Bernarde Alba govori o tiraniji moralnih in družbenih zakonov, tradicije in patriarhalne avtoritarnosti.

Boj se ne bije samo med ljudmi, temveč tudi v njih samih, in kakor pravi režiserka uprizoritve Yulia Roschina, je drama »zapis, odtis (notranje) dinamike tistih, ki smo otroci patriarhata. Pred nami in v nas razpira kolektivno rano ločenosti, odtujenosti in odsotnosti ljubezni, topline, mehkobe in nežnosti.« Igrajo: Mojca Partljič, Marjuta Slamič, Mirjana Šajinović, Tjaša Hrovat, Eva Kraš in Nika Rozman.

Komentarji: