Namigi prireditev: Ne pozabi dihati, Distopija in Julija

Premiera slovenskega mladinskega filma, zaključek festivala Bi flamenko in premiera opere v Novem mestu.
Fotografija: Ne pozabi dihati Foto Željko Stevanić
Odpri galerijo
Ne pozabi dihati Foto Željko Stevanić

Torek, 18. februarjaFILM
 

Ne pozabi dihati


Cankarjev dom, Linhartova dvorana, ob 20. uri

Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo.

Režiser in scenarist Martin Turk je zapisal: »Ne pozabi dihati je intimna drama o odraščanju, prvi ljubezni, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju. Skozi oči 15-letnika sem želel prikazati težave v adolescenci, zaznamovane z nespametnimi izpadi, nerodno zmedenostjo, neomajno aroganco, predvsem pa s strahom pred izgubo osebe, ki je v tistem trenutku najpomembnejša.« Igrajo: Matija Valant, Tine Ugrin, Iva Krajnc Bagola in Klara Kuk. V kinematografih po Sloveniji bo film na sporedu od 27. februarja.


PLES
 

Patricia Guerrero: Distopija


Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana, ob 19.30

Patricia Guerrero: ‘Distopía’. Foto Michiel Goudswaard
Patricia Guerrero: ‘Distopía’. Foto Michiel Goudswaard


Patricia Guerrero
je najmlajša predstavnica udarnega vala ustvarjalk (in ustvarjalcev), ki na novo premišljajo zgodovino flamenka in jo avtorsko bogatijo. Njen najnovejši projekt Distopija je zgodba, ki se dogaja v namišljenem, a še kako resničnem kraju, je zgodba o neizprosni naravi, o samoti, nerazumevanju, o življenju, ki nikakor ni takšno, kot si ga zamišljamo, zato pa vedno znova ravno zaradi tega presenetljivo, boleče lepo in vsakega trenutka vredno uživanja.

Zgrajena zgodba je dopolnjena s tremi vrhunskimi plesalci, prav takšnimi glasbeniki in odlično pevko, ki se enako dobro znajde v vseh žanrskih legah, naj gre za opero, flamenko ali pop viže trenutno najbolj vročih izvajalk. Predstava bo osrednji in hkrati zaključni dogodek festivala Bi flamenko.


OPERA
 

Igor Grdina, Aleš Makovac: Julija


Kulturni center Janeza Trdine, Novo mesto, ob 20. uri

Julija Foto Liljana Jantol Weber
Julija Foto Liljana Jantol Weber


Velika operna premiera Novega mesta je zgodba pesnika Franceta Prešerna in njegove »neiztrohnjene« ljubezni. Romantična zgodba obsega tri dejanja s prologom in epilogom. Uvodni in zaključni prizor se dogajata v Novem mestu, tri dejanja pa v Ljubljani. Na odru srečamo prizore konca Prešernove zveze z Marijo Klun, prvega srečanja med Julijo Primic in pesnikom v Trnovem leta 1833 in njegova prizadevanja za uslišanje ljubezni na eni ter napore njegovih nasprotnikov, da ga onemogočijo, na drugi strani.

Opera avtorjev skladatelja Aleša Makovca in libretista ddr. Igorja Grdine ter v režiji Rocca ponuja slikovite solistične, ansambelske in zborovske prizore ter ples v drugem dejanju. Umetniški vodja solistov in tudi v vlogi Julije je Irena Yebuah Tiran.

Komentarji: