Papagaj večji od bernardinca

Velikanski papagaj je živel na območju današnje Nove Zelandije.
Fotografija: Upodobitev velikanskega papagaja, ki je živel pred približno 16 milijoni let. FOTO: Brian Choo/FLINDERS UNIVERSITY/AFP
Odpri galerijo
Upodobitev velikanskega papagaja, ki je živel pred približno 16 milijoni let. FOTO: Brian Choo/FLINDERS UNIVERSITY/AFP

Pred najmanj 16 milijoni let je na Zemlji živel papagaj, visok en meter. Za lažje predstavo: papagaj je bil večji od psa pasme bernardinec.

Fosile zdaj že izumrle vrste ptice z območja današnje Nove Zelandije je analiziral Trevor Worthy z avstralske univerze Flinders v Adelaidu. Ugotovil je, da je imel metrski papagaj okoli sedem kilogramov, kar je dvakrat več kot jih ima danes največji živeči papagaj – novozelandski kakapo (Strigops habroptila). Po vsej verjetnosti velikanska ptica ni mogla leteti, še meni raziskovalec. Novoodkriti vrsti so nadeli znanstveno ime Heracles inexpectatus, navdih pa so našli v mitološkem junaku Herkulu.

Pred milijoni let so otok naseljevale tudi zelo velike gosi, ogromni orli in velikanske ptice moa, podobne današnjim emujem. Avtor raziskave pravi, da bi lahko razvoj nenavadnih gigantskih vrst pripisali raznolikosti življenjskega prostora in odsotnosti plenilcev. 

Komentarji: