Pričakovano slavijo serija Nasledstvo in njeni glavni igralci

Nadaljevanka, ki so jo navdihnili Murdochovi, je najboljša dramska serija. V kategoriji komičnih serij je izstopala nadaljevanka The Bear.
Fotografija: Jesse Armstrong, ustvarjalec serije Nasledstvo, je prejel kipec za najboljšo dramsko serijo. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
Jesse Armstrong, ustvarjalec serije Nasledstvo, je prejel kipec za najboljšo dramsko serijo. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

Na 75. podelitvi televizijskih nagrad emmy, ki je potekala v losangeleški dvorani Peacock v precej nenavadnem času, saj so jo zaradi stavke hollywoodskih avtorjev in scenaristov preložili za štiri mesece, je pričakovano slavila serija Nasledstvo (Succession) Jesseja Armstronga. 

Televizijska serija, katere zadnjo, četrto sezono je HBO predvajal lani, navdihnila pa jo je dinastija Ruperta Murdocha, je dobila največ, kar 27 nominacij in na koncu odnesla šest emmyjev, tudi v glavnih kategorijah: za najboljšo dramsko serijo, najboljšo režijo, pod katero se je podpisal Mark Mylod, in scenarij (Jesse Armstrong) ter najboljša igralca – v konkurenci ženskih glavnih dramskih vlog je nagrado dobila Sarah Snook, v konkurenci moških Kieran Culkin, za stransko vlogo pa Matthew Macfadyen.

Sarah Snook je prevzela nagrado za najboljšo igralko v glavni vlogi. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Sarah Snook je prevzela nagrado za najboljšo igralko v glavni vlogi. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

Kot je ob prejemu nagrade dejal Jesse Armstrong, to zlasti na začetku ni bila lahka serija, zato se je postaji HBO zahvalil, ker je verjela vanjo. »To je nadaljevanka o družini, a tudi o tem, kdaj se pristransko poročanje prepleta z razdiralno desničarsko politiko,« je opisal Nasledstvo. In se pošalil, da je v resničnem svetu to problem, ki je zdaj »odpravljen«.

Avstralska igralka Sarah Snook, ki smo jo v zadnji sezoni spremljali visoko nosečo, je nagrado posvetila svojemu otroku. »Zelo lahko je igrati, če si noseč, saj v tebi ves čas divjajo hormoni,« je dejala. Macfadyen, ki je bil nagrajen že na zlatih globusih, pa je posebno zahvalo namenil prav njej, svoji televizijski ženi. »Igranje s teboj je bila najlepša stvar v moji karieri,« je dodal.

Veliko nominacij so dobile tudi serije The Last of Us, Beli lotos in zadnja sezona nadaljevanke Ted Lasso. Slednja je izstopala v kategoriji komičnih serij, a nagrado za najboljšo komično nadaljevanko je dobila serija The Bear, ki govori o mladem chefu, ki zapusti delo v fini restavraciji in obudi družinski bife s sendviči. Tudi ta serija je bila nagrajena s šestimi emmyji, med njimi za glavnega igralca, to je Jeremy Allen White, stransko igralko (Ayo Edebiri) in stranskega igralca (Ebon Moss-Bachrach).

Dvaintridesetletni Jeremy Allen White je kot mladi chef hitro osvojil občinstvo. FOTO: Valerie Macon/AFP
Dvaintridesetletni Jeremy Allen White je kot mladi chef hitro osvojil občinstvo. FOTO: Valerie Macon/AFP

Zelo uspešna je bila tudi mini serija o prepiru dveh udeležencev v prometni nesreči Beef, ki je dobila pet nagrad, med nagrajenci iz te ekipe je Ali Wong. Postala je prva ženska azijskega porekla, ki je dobila to priznanje v kategoriji glavnih vlog, in sicer za glavno igralko v omejeni seriji ali antologiji. V tej kategoriji je med moškimi slavil njen soigralec Steven Yeun.

Bistveno manj nagrad je tokrat dobil Beli lotos (druga sezona se je začela konec leta 2022); emmy za najboljšo stransko vlogo v dramski seriji je drugič pripadel Jennifer Coolidge. V slogu serije je izrazila tudi svoj poklon: »Rada bi se zahvalila vsem zlobnim gejem.« Omemba še velja Quinti Brunson, ki je dobila emmyja za glavno žensko vlogo v komični seriji Abbott Elementary.

Prvo nagrado emmy je za za prenos koncerta v živo s svoje poslovilne turneje dobil tudi Elton John in se tako tako uvrstil v klub zvezdnikov z oznako EGOT, kar pomeni, da so osvojili tako emmyja kot tudi nagrade grammy, oskar in tony. »Pot do tega trenutka je bila polna strasti, predanosti in neomajne podpore oboževalcev,« je dejal sloviti glasbenik.

Praznih rok pa so ostali ustvarjalci in igralci serije Ted Lasso, ki je bila sicer med tistimi z največ nominacijami, Krona, The Last of Us in Wednesday. Za eno največjih osmoljenk v zgodovini emmyjev je obveljala prav tako izdatno nominirana in priljubljena nadaljevanka Better Call Saul.

75. podelitev nagrad emmy je vodil Anthony Anderson. FOTO: Kevin Winter/AFP
75. podelitev nagrad emmy je vodil Anthony Anderson. FOTO: Kevin Winter/AFP

Podelitev je vodil ameriški igralec in komik Anthony Anderson, najbolj znan po svoji vlogi v seriji Temnejši (Black-ish), z emmyji pa ga povezuje neslavna statistika, saj je bil nominiran kar desetkrat, a se nikoli ni prebil med dobitnike. V seriji je med drugimi nastopila njegova mama Doris Bowman, ki tudi tokrat ni bila daleč. Iz občinstva je namreč opozarjala dobitnike nagrad, ki so imeli predolge govore.

Na prireditvi so sicer nekoliko pobožali tudi občinstvo izpred desetletij in nekaj nostalgije vnesli s spomini na serije, kakršne so bile Sopranovi, Na zdravje, Ally McBeal in Urgenca

Se kdo še spomni Ally McBeal? Peter MacNicol, Gil Bellows, Greg Germann in Calista Flockhart na 75. podelitvi emmyjev. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Se kdo še spomni Ally McBeal? Peter MacNicol, Gil Bellows, Greg Germann in Calista Flockhart na 75. podelitvi emmyjev. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

Tokrat se je sicer prvič po letu 2001, ko je svet septembra, ko običajno podeljujejo emmyje, pretresel teroristični napad v New Yorku, zgodilo, da so najvišje nagrade na področju televizije preložili. Lani so jih za štiri mesece preložili zaradi stavke sindikata igralcev in scenaristov; 15. januar so izbrali, ker je to dan Martina Luthra Kinga. Preložili so tudi predhodno podelitev kreativnih nagrad (bila je 6. in 7. januarja), pri katerih je bil med nominiranci slovenski glasbenik Anže Rozman, skupaj s Hansom Zimmrom in Karo Talve. Nagrade žal ni prejel; dodelili so jo Johnu Powllu za glasbo za dokumentarni film Still: A Michael J. Fox Movie.

Kot poročajo mediji, odraža štirimesečna zamuda tudi razpoloženje v Hollywoodu lansko poletje, ki ga je zaznamovala omenjena stavka in pustila v produkciji precejšnjo zarezo. Stavka se je sicer končala septembra, a končni dogovor so dosegli šele decembra.

Najboljši igralec v stranski vlogi, Matthew Macfadyen. FOTO: Robyn Beck/AFP
Najboljši igralec v stranski vlogi, Matthew Macfadyen. FOTO: Robyn Beck/AFP

Za emmyje je posebej nenavadno tudi, da je bila podelitev tokrat za zlatimi globusi, pri katerih je med televizijskimi stvaritvami prav tako slavila serija Nasledstvo.

Preberite še:

Komentarji: