Prvi veliki mesojedi dinozaver je bil Italijan

V današnji Lombardiji je živel pred okoli 200 milijoni let, okoli 25 milijonov let pred pojavom drugih velikih plenilskih dinozavrov.
Fotografija: Saltriovenator zanellai je tehtal okoli tono in meril skoraj osem metrov v dolžino. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Saltriovenator zanellai je tehtal okoli tono in meril skoraj osem metrov v dolžino. FOTO: Wikipedia

Obliko njegovih zob primerjajo z bodali, njegove kremplje z jeklom, živel pa je pred okoli 200 milijoni let, in sicer na območju, ki je danes v Lombardiji v Italiji. Tedaj je bilo podobno tropskim Karibom.

Tehtal je okoli tono in meril skoraj osem metrov v dolžino, paleontologi pa so ga na seznam dinozavrov sedaj zapisali z imenom Saltriovenator zanellai. Pripada mu izjemen položaj; identificirali so ga kot najstarejšega velikega mesojedega dinozavra, ki je živel v zgodnji juri, okoli 25 milijonov let pred pojavom drugih velikih plenilskih dinozavrov. Zgolj njegova lobanja je merila 80 centimetrov.

Paleontologi Cristiano Dal Sasso, Simone Maganuco in Andrea Cau ob dinozavrovih fosilih v Prirodoslovnem muzeju v Milanu. FOTO: Reuters
Paleontologi Cristiano Dal Sasso, Simone Maganuco in Andrea Cau ob dinozavrovih fosilih v Prirodoslovnem muzeju v Milanu. FOTO: Reuters


Njegove fosilizirane ostanke je paleontolog Angelo Zanella odkril že leta 1996 v jami v Saltriu, znani tudi kot kamnolomu, v katerem so s kamnom oskrbovali gradbenike opere Scala ali Kraljeve palače v Milanu. Prav v slednji so paleontologi Cristiano Dal Sasso, Simone Maganuco in Andrea Cau včeraj predstavili nova odkritja o njem in ga določili kot novo vrsto mesojedega dinozavra. Njegovo ime Saltriovenator zanellai je poklon Zanelli, prvi del imena pa je mogoče prevesti kot lovec iz Saltria.

Ohranjenih je le okoli 10 odstotkov dinozavrovega skeleta, ki kažejo, da se je moralo njegovo življenje izteči nekje ob morju. Kosti odražajo, da so jih nekoč grizle ribe in druga morska bitja, šele zatem so se fosilizirale. V času pogina je imel okoli 24 let.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: