Razmerje z zaposleno odneslo prvega moža giganta hitre prehrane

Britanski poslovnež Steve Easterbrook je imel za sabo odlične poslovne rezultate, a tudi nerešene pritožbe zaposlenih. 
Fotografija: depoziti vloge stat
Odpri galerijo
depoziti vloge stat

»To je moja napaka. Glede na vrednote­ podjetja se strinjam z upravo. Čas je, da nadaljujem svojo pot drugje,« je v elektronski pošti zaposlenim v McDonald'su napisal odhajajoči izvršni­ direktor Steve Easterbrook. V nedeljo­ je moral odstopiti s položaja zaradi­ razmerja z zaposleno, saj pravilnik podjetja prepoveduje romantične odnose med uslužbenci. Identiteta zaposlene za zdaj ni znana.

Dvainpetdesetletni britanski poslovnež Steve Easterbrook se je leta 1993 zaposlil kot poslovodja britanskega McDonald'sa, leta 2011 pa zapustil podjetje in šel k drugi verigi hitre prehrane: postal je direktor Pizza Expressa, nato pa vodil verigo restavracij z azijsko hrano Wagamama. V McDonald's se je vrnil leta 2013 in dve leti pozneje postal izvršni direktor multinacionalke.

Po poročanju New York Timesa je prevzel vodenje ob velikem upadu dohodkov in se takoj lotil modernizacije verige restavracij. Uvedel je digitalne table za naročanje menijev, povezal podjetje z aplikacijami za dostavo hrane, kot sta Uber Eats in Door Dash, ter izboljšal sestavine v hamburgerjih (denimo sveža govedina). McDonald's je takrat prevzemal tudi manjša tehnološka podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem umetne inteligence in pametnih naprav.

Steve Easterbrook je prevzel položaj izvršnega direktorja McDonald'sa leta 2015. FOTO: Reuters
Steve Easterbrook je prevzel položaj izvršnega direktorja McDonald'sa leta 2015. FOTO: Reuters


»Podjet­je, ki je krepko zaostajalo na področju tehnoloških inovacij, je preobrazil v vodilno podjetje na področju umetne inteligence in dostave,« je ob njegovem odstopu dejal Jonathan Maze, urednik revije Restaurant Business. Spremembe, ki jih je uvedel Easterbrook, so se obrestovale, saj se je prodaja precej povečala, vrednost delnic podjetja pa se je po pisanju CNN podvojila. Za zasluge so ga nagradili z visoko nagrado, njegov lanski letni zaslužek je bil okoli 13 milijonov evrov, leta 2017 pa pa je zaslužil skoraj 20 milijonov evrov. Za primerjavo: povprečna plača zaposlenih v ameriškem McDonald'su je okoli 8 evrov na uro.


Izgovor za zamenjavo?


Prav zaradi slabih plač in domnevnega spolnega nadlegovanja so se v pretek­lih letih številni ameriški uslužbenci podjetja pridružili protestom. Tanya Harrell, zaposlena v McDonald'sovi restavraciji v New Orleansu, ki je ena od pobudnic kampanje za zvišanje minimalne plače, so zapisali v New York Timesu, je povedala, da so zaposleni doslej poslali veliko pritožb na upravo podjetja in pozvali vodilne, naj ukrepajo proti čedalje pogostejšemu nadlegovanju.

Predstavniki podjetja se po njenih besedah nočejo sestati z zaposlenimi in prisluhniti njihovim težavam. »Odhod Steva Easterbrooka je dokaz, da so zadeve gnile tako na vrhu kot na dnu podjetja. McDonald's mora prisluhniti uslužbencem, če hoče najti rešitev za nastale razmere.«

 Chris ­Kempczinski ja kariero začel v ameriški multinacionalki Procter & Gamble.   FOTO: Shannon Stapleton Reuters
 Chris ­Kempczinski ja kariero začel v ameriški multinacionalki Procter & Gamble.   FOTO: Shannon Stapleton Reuters


Ali je bilo prepovedano razmerje samo izgovor za zamenjavo, bo pokazal čas. Upravni odbor podjetja je v nedeljo sporočil, da bo izvršnega direktorja Easterbrooka zamenjal Chris ­Kempczinski, predsednik ameriške podružnice McDonald'sa.
Kempczinski je povedal, da se veseli izziva, in se zahvalil nekdanjemu mentorju Easterbrooku. »Steve me je pripeljal v McDonald's, bil je potrpežljiv in dober mentor.«

Enrique Hernandez mlajši, predsednik upravnega odpora McDonald'sa, je v izjavi za javnost zapisal: »Chris bo prevzel vajeti podjetja, ki ima v zadnjih nekaj letih odlične poslovne rezultate. V odboru smo prepričani, da bo prav on predstavil vizijo in pripravil načrte za nadaljnje uspehe podjetja.« Kempczinski se bo kljub uspehom predhodnika moral spoprijeti z izzivi, ki čakajo industrijo hitre prehrane, saj se čedalje več ljudi zdravo prehranjuje.

Komentarji: