Se hitro razjezite?

Če vas hitro spravijo ob živce majhne, tudi nepomembne reči, vam spodnje vrstice ne bodo prav všeč.
Fotografija: Zlovoljni in razdražljivi ljudje precenjujejo svojo inteligenco kaže raziskava.
Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Zlovoljni in razdražljivi ljudje precenjujejo svojo inteligenco kaže raziskava. Foto Shutterstock

Namreč, čisto mogoče je, da niste tako pametni, kot mislite, da ste.

To je pokazala najnovejša raziskava Marcina Zajenkowskega, profesorja z Univerze v Varšavi, in njegovega raziskovalnega partnerja z Univerze Zahodne Avstralije v Perthu. Spraševala sta se namreč, ali imajo jezni ljudje objektiven pogled nase in na svoje sposobnosti. In ugotovila, da ga nimajo. 528 dodiplomskih študentov je izpolnilo vprašalnik, v katerem so ocenjevali svojo jezo, stabilnost, narcizem in inteligenco na lestvici s 25 točkami, potem so opravili tudi preizkus inteligence. Pokazalo se je, da zlovoljni in razdražljivi ljudje precenjujejo svojo inteligenco.

Študija tudi kaže, da lahko obstajata dve vrsti jeze, ena je povezana s tesnobo, druga je posledica narcizma. Prva privede do podcenjevanja samega sebe, druga do precenjevanja. Ko tako osebo vprašaš, kaj misli o sebi, običajno pretirava, zato je profesor ta del jeze povezal z narcističnimi iluzijami.


Osebnostna lastnost


Čeprav je raziskava pokazala, da so jezni ljudje bolj narcisoidni in precenjujejo svoje zmožnosti, jeza seveda ni povezana z dejansko inteligenčno stopnjo. Čeprav so ugotovili tudi povezavo med obema lastnostma, ni jasno, ali med jezo in precenjevanjem inteligence obstaja vzročno-posledično razmerje. Recimo, da jeza pri narcisu sčasoma narašča, ko ugotovi razliko med tem, kar bi lahko, in tem, kar je dosegel.

Za to bodo morali narediti več raziskav, kajti študija je ocenjevala jezo kot osebnostno lastnost, vendar je to velikokrat tudi začasno čustvo. Zato bi bil zanimiv odgovor na vprašanje, ali so mirni ljudje prepričani o svojih sposobnostih samo v trenutku, ko se razburijo.

Ker tega še ne vemo, se je mogoče potolažiti. Četudi se večkrat razjezimo, to še nič ne pomeni. Po drugi strani pa si lahko o jeznem sosedu tudi mislimo svoje ...
 

Komentarji: