Slovenci in novoletne zaobljube: Novo leto, novi »jaz«

Jih jemljemo resno ali so bolj magija, ki spada h koledarskemu prelomu?
Fotografija: Novoletni prelom je čas za nove cilje.
Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Novoletni prelom je čas za nove cilje. Foto Jure Eržen

Zdravo življenje. Izguba telesne teže. Porabiti manj. Zaslužiti več. Rekreacija. Pozitivnost. To so najpogostejše novoletne zaobljube na vseh koncih sveta. A kot so že velikokrat ugotovili raziskovalci,­ večina zaobljub pade v vodo že v prvih štirinajstih dneh novega­ leta. Ljudje si večinoma ne zadajo več kot enega cilja, ženske so zahtevnejše do sebe, januarska otožnost po veselem decembru pa je največkrat vzrok, da odnehamo.

In kakšni smo Slovenci? Kakšen je naš odnos do novoletnih zaobljub? Jih jemljemo resno? Večina sogovornikov bolj poudarja trdne načrte, ki jih ne navdihuje koledar.

Martin Golob, župnik v Bohinju
Verjamem v novoletne zaobljube in poznam ljudi, ki so se jih lepo držali. Ko sem bil študent, sem se zaobljubil, da bom prebral Brate Karamazove. Še vedno je kar nekaj strani neprebranih ... Za takšne zaobljube moraš biti trden karakter. Ni jih lahko uresničiti.

Maja Čander, direktorica Kreativne baze
Z novoletnimi zaobljubami se ne obremenjujem. Že slutnja novega me napolni s prijetnim pričakovanjem. V življenju nasploh si ne postavljam trdnih ciljev, ampak se ravnam po intuiciji. A če me že vprašate: v novem letu bi si želela vzeti več časa za sprehode v naravi in branje knjig.

Maja Čander si bo v novem letu vzela več časa za sprehode v naravi in branje knjig.<br />
Foto Shutterstock
Maja Čander si bo v novem letu vzela več časa za sprehode v naravi in branje knjig.
Foto Shutterstock


Uršula Cetinski, direktorica Cankarjevega doma
Zaobljube so želje po spremembah, za katere vedno potrebujemo pogum. Moja spodbuda ni koledar. Navdihujejo me ljudje iz zgodovine in sodobnosti, ki jih srečujem, opazujem ali o njih kaj preberem. Uspelo mi bo, kot je uspelo njim, si mislim, in se zgodi.

Robert Waltl, igralec, režiser
Z velikim veseljem dvajset let vodim Mini teater. Vanj vlagam vso energijo, čas in denar. Toda ­posledice dela v nemogočih ­razmerah se kažejo na mojem zdravju, in če za to nihče nima razumevanja, se mora človek namesto družbenokoristnega dela začeti ­ukvarjati s samim sabo. Tako si obljubljam, da bom zaprl Mini teater, če se ne bo spremenil naš status. ­Kadar si kaj zadam, to tudi izpolnim.

Janez Bogataj, etnolog
Eno so zaobljube, drugo trdno postavljeni načrti za prihodnje leto. Sem zagovornik slednjih, ker so lahko bolj realni, zlasti če jih ni veliko ter omogočajo realno časovno in še kakšno oceno o njihovi uresničitvi. O trdno postavljenih načrtih lahko rečem, da jih v glavnem uresničim.

Manca Košir, publicistka
Zaobljub ne delam, se pa na silvestrski večer zaprem v samoto in tišino ter globoko pogovorim sama s seboj. Takrat marsikaj priplava na dan, kar se običajno uresniči, v dobrem pa kdaj tudi v slabem (smeh) ... Zato velja biti pozoren na to, kaj mislimo in kaj si želimo.

Jadran Lenarčič, direktor Instituta »Jožef Stefan«
Moja ponavljajoča se novoletna zaobljuba je, da bom takoj po praznikih nehal pretiravati s hrano in vpeljal nekaj redne rekreacije. Boj s hrano se začne že novembra, ko se zaradi različnih okoliščin ne morem otresti vsakovrstnih družabnosti, bolj ali manj formalnih. V zaobljube verjamem z zadržkom, zavedajoč se, da prinašajo le delne rezultate. Ampak tudi ti so včasih bistveni, da se napačno ravnanje ne nalaga brez ovir.

S hrano pretiravamo decembra, januar je čas za  post.<br />
Foto Shutterstock
S hrano pretiravamo decembra, januar je čas za  post.
Foto Shutterstock


Zoran Predin, glasbenik
Zaradi decembrskega pregrešnega načina življenja je že tradicionalna­ novoletna zaobljuba, da bom januarja na dieti, telovadil, hujšal in zdravo živel. To včasih traja nekaj ur, včasih celo nekaj dni, definitivno pa pade 7. januarja, ko ima moj za zdaj edini vnuk Arlan rojstni dan.

Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije
Konec decembra že dolgo ne delam več zaobljub, ker ne verjamem v spodbudno moč nove koledarske letnice. Če moram kaj spremeniti, poskusim to narediti čim prej. Ampak … navada je železna srajca.

Janez Škrabec, direktor podjetja Riko
To je tako kot z dedkom Mrazom: dokler verjameš v magijo, res deluje. Zato novoletni prelom raje namenim pozornostim za družino, prijatelje, sodelavce, partnerje kot zaobljubam samemu sebi. To je na rednem programu vse leto, saj moramo redno vrednotiti svoje početje in ga aktivirati v pravo smer.

Nena Kopčavar Guček, zdravnica družinske medicine
Verjamem v novoletne zaobljube, večkrat sem doživela, da so se uresničile, pri drugih pa tudi pri sebi. V novem letu si želim biti bolj potrpežljiva, bolj dosledna in bolj osredotočena na svoje delo. Od vrednot vsem želim najprej zdravja, vse drugo je s tem dosegljivo!

Več rekreacije je ena najpogostejših novoletnih zaobljub.<br />
Foto Linea Snella
Več rekreacije je ena najpogostejših novoletnih zaobljub.
Foto Linea Snella


Marko Stabej, jezikoslovec in profesor
V zgodnji odraslosti sem se prevečkrat opekel s prelomnimi novoletnimi obljubami in sklepi, zato se zarečenega kruha zdaj branim tako, da ga sploh ne pečem več.

Nana Milčinski, glasbenica
Skoraj vsako leto napišem pismo sami sebi, v katerem zapišem spremembe, ki bi jih rada naredila prihodnje leto. To niso klasične zaobljube, morda bolj pozornost, ki bi jo rada namenila določenim stvarem. Pismo potem pospravim, ga preberem naslednje leto in večinoma te spremembe uresničim. Ker že zgodaj načrtujem dopust, se takoj na začetku leta lahko veselim lepih trenutkov z bližnjimi in krajev, ki jih bomo obiskali.

Borut Pahor, predsednik države
Letos izjemoma nimam nobene novoletne zaobljube. Zdaj se sprašujem, ali bom zaobljubo končno le izpolnil.

Biljana Unkovska, slikarka
Vsako leto si rečem, da bom plemenita, empatična, spoštljiva do vseh ljudi in živali. Vsako leto si zadam bolj realne zaobljube, o katerih vem, da jih bom lahko uresničila.

Tomislav Klokočovnik, predstojnik oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC
Kaj pa naj si želi moški v mojih letih! Da bo njegova družina v redu in da bo uspešen na delovnem mestu. Mislim, da sem pri tem uspešen.

Več iz te teme:

Komentarji: