Spike Lee protestiral, ker je oskarja dobila Zelena knjiga

Mnogi so se obregnili ob Zeleno knjigo, ker naj bi poveličeval rasne stereotipe in bil preveč sentimentalen. Z nasprotne strani se je javil Donald Trump.
Fotografija: Spike Lee je glasno protestiral, ko so oznanili dobitnika oskarja za najboljši film. FOTO: Mike Segar/Reuters
Odpri galerijo
Spike Lee je glasno protestiral, ko so oznanili dobitnika oskarja za najboljši film. FOTO: Mike Segar/Reuters

91. podelitev oskarjev je večino časa potekala dokaj mirno. Pravimo večino časa, ker je čisto na koncu za izpad poskrbel režiser Spike Lee. Ni mu bil namreč po godu izbor akademije za najboljši film. Zlati kipec je v najbolj prestižni kategoriji prejel film Zelena knjiga, ki je slavil tudi v kategoriji za najboljši originalni scenarij, Mahershala Ali pa je za Zeleno knjigo dobil oskarja za najboljšo moško stransko vlogo.

Lee je ob razglasitvi zmagovalca pričel kriliti z rokami in želel z oskarjem pod roko - prejel ga je za najboljši prirejeni scenarij za film Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman) - nemudoma zapustiti dvorano, ravno ko so imeli zmagovalci zahvalni govor. Odhod mu je preprečilo osebje v dvorani.

Temnopolti režiser je izbiro zmagovalnega filma primerjal s porazom svojega priljubljenega košarkarskega moštva New York Nicks. V šali je dejal, da se je sodnik napačno odločil. Lee pa kljub vsemu ni bil edini, ki je protestiral zaradi zmagovalca. Tudi Jordan Peele, lanskoletni dobitnik oskarja za film Get Out, v gledališču Dolby, kjer vsako leto poteka slavnostna podelitev najbolj prestižnih filmskih nagrad, je sicer sedel za Leejem, zmagovalni ekipi ni želel zaploskati.

Mnogi so se obregnili ob Zeleno knjigo, ker naj bi film poveličeval rasne stereotipe in bil za oskarjevskega kandidata preveč sentimentalen, je poročala AP. Prepričani so bili, da bi morala zmagati Roma, ki je na številnih stavnicah veljala za favorita. Tako pereče teme ne obidejo niti ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Iz Leejevih ust je že večkrat slišal obtožbe o rasizmu, zato mu je tokrat prek twitterja odgovoril, da obtožbe ne držijo. »Vaš predsednik je naredil več za afriške Američane kot katerikoli drug predsednik!« je zapisal Trump in spomnil na nekatere reforme.

Komentarji: