Tadž Mahal spreminja barvo

Indijske oblasti bodo morale zaradi spreminjajoče barve ene svojih največjih znamenitosti na pomoč poklicale tuje strokovnjake.
Fotografija: Razkošni mavzolej je dal v 17. stoletju zgraditi mogulski šah Džahan za svojo perzijsko ženo, ki je umrla pri porodu 14. otroka. Od leta 1983 je Tadž Mahal na seznamu Unescove svetovne dediščine kot »dragulj islamske arhitekture«. FOTO: Akshay Patel/Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Razkošni mavzolej je dal v 17. stoletju zgraditi mogulski šah Džahan za svojo perzijsko ženo, ki je umrla pri porodu 14. otroka. Od leta 1983 je Tadž Mahal na seznamu Unescove svetovne dediščine kot »dragulj islamske arhitekture«. FOTO: Akshay Patel/Getty Images/istockphoto

Razkošni mavzolej Tadž Mahal blizu mesta Agra, je bil nekoč bleščeče beli spomenik ljubezni. Nato je najprej postal rumenkast, zdaj pa je rjavkast in zelen. Indijsko vrhovno sodišče je zato naložilo vladi, naj poišče pomoč tujih strokovnjakov.

Slovita grobnica iz belega marmorja, ki je ena najbolj obiskanih indijskih znamenitosti, je porumenela zaradi smoga. Zaradi kanalizacije, ki je speljana v bližnjo reko Jamuna, pa so se na območju zaredile žuželke, katerih iztrebki so Tadž Mahal obarvali zeleno.

»Čeprav morda imate strokovnjake, jih ne uporabljate. Ali pa vam je vseeno,« je indijskim oblastem sporočilo vrhovno sodišče. Zvezni vladi premierja Narendre Modija in vladi zvezne države Utar Pradeš pa je dalo teden dni časa za odziv.

Indijske oblasti se sicer z onesnaženjem Tadž Mahala borijo že več let in so ga že večkrat čistili. Nazadnje so ga s pasto, ki nase veže umazanijo, maščobo in živalske iztrebke, ki jo nato sperejo, namazali januarja. Oblasti razmišljajo tudi o omejitvi števila turistov ob znamenitosti.

Komentarji: