TV namigi: Balkan v plamenih, Zaklonišče in Pokliči me

Nemška dokumentarna serija o Jugoslaviji, drama o možu, ki začne graditi zaklonišče, najstnik pa na počitnicah v Italiji začne prijateljevati s študentom.
Fotografija: Balkan v plamenih: Jugoslavija, sod smodnika Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Balkan v plamenih: Jugoslavija, sod smodnika Foto Tv Slo

Torek, 27. julija

 

Balkan v plamenih: Jugoslavija, sod smodnika: TV SLO 1 ob 21.20


The Balkans in Flames. Nem., 2019. 1/3. Režija: Klaus Kastenholz. 55 min.

Nemška dokumentarna serija v treh delih pojasni nastanek in razvoj Jugoslavije, zgodovinske razlike med njenimi narodi in življenje v času maršala Tita. Oriše tudi okoliščine, ki so bile vzrok za tragične dogodke ob razpadu nekoč skupne države v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zaradi česar je zelo boleča preteklost na tem območju še kako živa.

V prvem delu orišejo zgodovino krajev pred nastankom Jugoslavije in orišejo narode in narodnosti.


 

Zaklonišče: Planet TV 2 ob 21.00


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Take Shelter. ZDA, 2011. Režija: Jeff Nichols. Igrajo: Michael Shannon, Jessica Chastain, Shea Whigham, Tova Stewart. Drama. 123 min.


Zaklonišče Foto Tv Slo
Zaklonišče Foto Tv Slo


Curtis je predan mož, oče in delavec, ki z ženo Samantho in gluho hčerjo živi skromno življenje v podeželskem mestecu v Ohiu. Ko ga neke noči začnejo preganjati more, postajajo njegove slutnje o bližajoči se apokalipsi vse močnejše. Prestrašen in zbegan začne na domačem vrtu kot obseden graditi zaklonišče.

Michael Shannon se je doslej predstavil predvsem v stranskih vlogah, pri čemer je pogosto igral vloge psihično manj stabilnih ljudi (npr. Krožna cesta, Imperij pregrehe). Vloga Curtisa mu je tako pisana na kožo, a jo izbrusi v enega navdušujočih filmskih dosežkov leta 2011.
 Pokliči me po svojem imenu: Kino ob 20.00


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Call Me by Your Name. ZDA, 2017. Režija: Luca Guadagnino. Igrajo: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel. Drama. 150 min.


Pokliči me po svojem imenu Foto Pro Plus
Pokliči me po svojem imenu Foto Pro Plus


Sedemnajstletni Elio preživlja sproščeno poletje s starši na italijanskem podeželju. Mirno počitniško vzdušje popestri visok, zagorel ameriški študent Oliver, ki je prišel v Italijo, da bi delal z Elievim očetom, uglednim profesorjem antične kulture.

Elio sprva ohranja varno razdaljo, sčasoma pa začne iskati vedno nove izgovore, da bi se družil z novim prišlekom.

Komentarji: