TV namigi: Ko vas ni bilo, Kako ne umreti in Koroška pesem

Zgodba o prekarcu brez pravih delovnih pravic, delovne zaščite in prave plače, komičen vestern o strahopetnemu kmetu in dokumentarec o napevih s Koroške.
Fotografija: Medtem ko vas ni bilo Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Medtem ko vas ni bilo Foto Tv Slo

Sreda, 14. oktobra

 

Medtem ko vas ni bilo: TV SLO 1 ob 20.05


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Sorry We Missed You. VB, 2019. Režija: Ken Loach. Igrajo: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor, Ross Brewster. Drama. 110 min.


Ricky in Abby sta od gospodarskega zloma leta 2008 v dolgovih. Rickyju se nenadoma nasmehne priložnost za službo v dostavnem podjetju. Gre za delo prekarnega značaja, brez pravih delovnih pravic, delovne zaščite, prave plače, delovnih ur …

Ricky tako postane nekakšen samostojni podjetnik, ki je na videz povsem odvisen od samega sebe. Seveda pa v resnici ni tako. Ko njegova sicer trdna in ljubeča družina zabrede v težave zaradi najstniškega sina, se pokaže, da njegova služba ni nič drugega kot nova oblika izkoriščevalskega odnosa kapitala do dela.


Kako ne umreti na zahodu: Planet TV ob 20.00


Vikendova ocena: 3 (od 5)

A Million Ways to Die in the West. ZDA, 2014. Režija: Seth MacFarlane. Igrajo: Seth MacFarlane, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Liam Neeson, Giovanni Ribisi. Kom. 140 min.Arizona, 1882. Glas pripovedovalca pove, da je Divji zahod nevaren kraj, kjer preživijo le najpogumnejši. A Albert ni pogumen, je strahopeten kmet, ki se zaljubi v Anno, ki je ravno prispela v mesto. A da bi jo pridobil, bi se moral spopasti z najspretnejšim revolverašem, ki je tudi Annin mož, Albert pa sploh ne zna streljati. Na pomoč mu priskoči prav Anna.

Film predvsem pesti slab scenarij, ki namesto razvoja vlog ali zanimive zgodbe v ospredje postavi šale, te pa večinoma niti niso smešne (s častno izjemo tistih iz napovednika).


 

100 let koroškega plebiscita: Koroška pesem, ti družica moja: TV SLO 2 ob 20.00


Slo., 2006. Režija: Aleš Žemlja. Dok. odd. 60 min.

Koroška pesem Foto Tv Slo
Koroška pesem Foto Tv Slo


Koroška pesem je pričevalka slovenske besede, ki je v napevu odslikala naravno lepoto Zilje, Roža in Podjune; ki je vriskala v zanosu življenja. V oddajo so ustvarjalci strnili zgodbe o nekaterih pesmih, dokumentarno gradivo pa so že tudi televizijski posnetki, ki so se nabirali več desetletij.

Scenarij in strokovno besedilo je spisala Jasna Nemec Novak, snemalec je bil Jure Nemec, urednica pa Danica Dolinar.

Komentarji: