TV namigi: Moj striček Arhimed, Dogman in Superman se vrača

Zgodba o grškem partizanu, ki na Češkem najde prijatelja, pohlevni mož se upre ustrahovanju boksarja, po petih letih odsotnosti pa bo superjunak znova poletel.
Fotografija: Moj striček Arhimend Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Moj striček Arhimend Foto Tv Slo

Sobota, 14. novembra

 


Moj striček Arhimed: TV SLO 2 ob 20.05


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Muj strýček Archimedes. Koprod., 2018. Režija: Georgis Agathonikiadis. Igrajo: Ondrej Vetchý, Miroslav Donutil, Dana Cerná. TV-kom./drama. 100 min.


Po državljanski vojni v Grčiji v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja se češka komunistična oblast odloči sprejeti določeno število poraženih grških partizanov. Med njimi je tudi zavedni komunist Arhimed, ki se spoprijatelji z godrnjavim sosedom Novakom, ki je Arhimeda vzljubil čeprav ga ima, zato ker je komunist, za osla. Arhimedovi ideali se začnejo počasi sesuvati ...

Arhimedovo tragikomično zgodbo gledamo iz perspektive Arhimedovega odraslega nečaka Arisa in kot smo pri čeških filmih vajeni, gre tudi tu za toplo, humorno zgodbo, ki pa ni brez grenkobnega podtona.

 


Dogman: TV SLO 1 ob 22.45


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Dogman. Ita., 2018. Režija: Matteo Garrone. Igrajo: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli. Drama. 105 min.


Dogman Foto Tv Slo
Dogman Foto Tv Slo


Na obrobju mesta, na meji med metropolo in divjino, vlada en sam zakon: zakon močnejšega. Tam živi Marcello, droben in pohleven možakar, ki dneve preživlja v svojem skromnem pasjem salonu, prosti čas pa posveča ljubljeni hčerki Alidi ter nenavadnemu razmerju s tiranskim Simoncinom, nekdanjim boksarjem, ki ustrahuje soseščino. Po enem številnih ponižanj začne Marcello snovati divje maščevanje.

Mračen, a tudi nežnosti in humorja poln t. i. urbani vestern o divji zveri, ki se skriva v vseh nas, je v Cannesu dobil nagrado za najboljšega igralca.

 


Superman se vrača: Kino ob 20.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Superman Returns. ZDA, 2006. Režija: Bryan Singer. Igrajo: Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey, James Marsden. Akc. film. 175 min.


Superman se vrača Foto Pro Plus
Superman se vrača Foto Pro Plus


Po petih letih odsotnosti zaradi iskanja domačega planeta se Superman vrne na Zemljo. V Metropolisu razočaran odkrije, da mesto ne potrebuje več njegove pomoči. Tudi njegova nekdanja ljubezen Lois Lane živi svoje življenje. Ima namreč sina z urednikom časopisa.

A potreba po njegovih supermočeh se pojavi, ko pride iz zapora zlobni Lex Luthor, ki namerava iz kriptona, edinega materiala, ki izniči Supermanove moči, zgraditi novo celino. S pomočjo te bo uničil večino Severne Amerike ...

Komentarji: