TV namigi: Na tankem ledu, Molk prvakov in Piran – Pirano

Dokumentarca o izginjanju permafrosta v arktični Rusiji in o spolnem nasilju v športu ter celovečerni prvenec Gorana Vojnovića.
Fotografija: Na tankem ledu Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Na tankem ledu Foto Tv Slo

Torek, 6. aprila

 


Na tankem ledu: TV SLO 1 ob 20.50


On Thin Ice. Nem., 2020. Režija: Režija: Henry M. Mix in Boas Schwarz. Dok. film. 65 min.

Večtisočletni permafrost arktične Rusije in Sibirije izginja, zemlja se razpira in vrača v življenje sodobnemu človeku nepoznane in zanj potencialno nevarne gigantske viruse. Kjer je nekoč uspevala tajga, se zdaj iz razpok v ozračje širi metan, izrazito toplogredni plin.

Po Sibiriji pustošijo požari. Led izginja, z njim pa ustaljene selitvene poti prosto živečih jelenjih čred, izstradani polarni medvedi zahajajo celo v mestna okolja, ogroženo je življenje nomadskih ljudstev. Znanstveniki poudarjajo, da je tu Pandorina skrinjica že na stežaj odprta ...

 


Molk prvakov: Spolno nasilje v športu: TV SLO 2 ob 20.05


End Game: Breaking the Silence. Fr., 2020. Režija: Pierre-Emmanuel Luneau-Daurignac. Dok. film. 65 min.

Molk prvakov: Spolno nasilje v športu Foto Tv Slo
Molk prvakov: Spolno nasilje v športu Foto Tv Slo


Spolne zlorabe otrok v različnih športnih klubih na različnih koncih sveta so že desetletja žgoča težava športa. Tak zločin je preprosto izpeljati in težko prijaviti – trener ima namreč veliko moč nad svojimi gojenci, ti pa so vajeni stroge discipline, poslušnosti in ob neizprosnih treningih tudi telesnih bolečin. Nanje s svojimi pričakovanji pritiskajo starši.

Otroke športnike ob zlorabah tarejo občutki sramu in krivde, a si želijo tudi uspeti in zasloveti. Izkušnje kažejo, da se nekatere športne zveze zločinskim trenerjem, ki so sicer zaslužni za medalje in posledično denar, celo postavijo v bran.

 


Piran – Pirano: TV SLO 2 ob 21.10


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Slo., 2010. Režija: Goran Vojnović. Igrajo: Boris Cavazza, Mustafa Nadarević, Nina Ivanišin, Moamer Kasumović, Francesco Borchi. Drama. 105 min.
Veljko živi sam, odkar mu je umrla žena. Nekega dne se na njegovem pragu pojavi Italijan Antonio in sili v hišo. Kljub prepadu, ki zaradi jezika zija med njima, Veljko počasi doume, da je to mož, v katerega je med drugo svetovno vojno nameril puško.

V vojni vihri je bil Veljko umirjen partizan, ki ga nasilje okrog njega ni spremenilo v nasilneža, Antonio pa mladenič iz Pirana, ki so ga drugi določili za sovražnika, čeprav to ni bil. Njuni usodi neločljivo poveže mlada partizanka Anica.

Komentarji: