V 6000 let starih grobnicah odkrili mumificirane mačke in skarabeje

Nekateri sarkofagi so bili povsem nedotaknjeni. 
Fotografija: Mumificirane mačke v Sakari. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Mumificirane mačke v Sakari. FOTO: Ap

V egipčanski Sakari, starodavnem pokopališču, so arheologi naleteli na izjemno odkritje. V sedmih sarkofagih so našli na ducate mumificiranih mačk in skarabejev, egipčanskih svetih hroščev, ter precej lesenih kipov živali. Grobnice so najverjetneje stare okrog 6000 let, zatrjujejo strokovnjaki. 

Egipčanski minister za antikvitete Khaled el-Enany je dejal, da so njihovi arheologi na predmete naleteli med izkopavanji, ki so se začela že aprila letos. Tri grobnice so kot vse kaže uporabljali le za pokop mačk, ki so v starem Egiptu veljale za svete živali.

Arheologi so naleteli na izjemno zanimivo najdbo. FOTO: Ap
Arheologi so naleteli na izjemno zanimivo najdbo. FOTO: Ap


Grobnice spadajo v peto dinastijo starega kraljestva, nenavadno pa je, da so bila vrata in zunanjost popolnoma nedotaknjeni, kar pomeni, da se notranjosti še nihče ni dotikal. 

Strokovnjaki bodo v prihodnjih dneh območje Sakare natančno preučili. Vodja egipčanskega odbora za starine Mostafa Wazari je dejal, da so na tem območju sploh prvič odkrili mumificirane skarabeje. 

»To je res redka najdba. Pred nekaj dnevi smo odkrili krste, poslikane s svetimi hrošči. Nikoli še nisem česa takšnega.«

Mumificirani sveti hrošči so prava redkost. FOTO: Ap
Mumificirani sveti hrošči so prava redkost. FOTO: Ap


Dva mumificirana skarabeja so našli v sarkofagu s pokončnim pokrovom, ki je bil ves poslikan s skarabeji. V majhnem sarkofagu pa nato odkrili še drugo zbirko mumificiranih skarabejev. 

Ob ducatu mumificiranih mačk so našli še 100 lesenih mačjih kipcev, kipec mačke iz brona, posvečen mačji boginji Bastet, ter lesene kipe leva, krave in sokola, pa tudi več amuletov in košar iz papirusa. 

Komentarji: