V Lizboni izbrali prvo deseterico za evrovizijski finale

Žirijo in gledalce so prepričali predstavniki Avstrije, Estonije, Cipra, Litve, Izraela, Češke, Bolgarije, Albanije, Finske in Irske. Drugi polfinale bo jutri.
Fotografija: Israelka Netta spada med glavne kandidatke za skupno zmago. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Israelka Netta spada med glavne kandidatke za skupno zmago. FOTO: Reuters

Lizbona - V Lizboni so Izbrali prvih deset držav, ki se bodo v velikem sobotnem finalu merile za zmago na 63. tekmovanju za pesem Evrovizije. Žirijo in gledalce so prepričali predstavniki Avstrije, Estonije, Cipra, Litve, Izraela, Češke, Bolgarije, Albanije, Finske in Irske.

V areni Altice so sicer nastopili še glasbeniki iz Azerbajdžana, Islandije, Belgije, Belorusije, Makedonije, Hrvaške, Grčije, Armenije in Švice. A tem nacionalne strokovne žirije ter gledalci iz držav, ki so se predstavile v prvem predizboru, ter Španije, Velike Britanije in Portugalske, niso namenili dovolj glasov.
 

Favoriti zanesljivo v finale


So si pa zanesljivo finale priborile države, ki so jim to v zadnjih dneh napovedovale že stavnice: ena večjih favoritk za zmago Izraelka Netta s pesmijo Toy, Estonka Elina Nechayeva, ki stavi na svojo pop opero La Forza, Čeh Mikolas Josef z Lie To Me, ter bolgarska zasedba Equinox, sestavljena zgolj za nastop na Evroviziji, s pesmijo Bones.Tik pred razglasitvijo so obudili spomin na lansko zmagovalno pesem Amar Pelos Dois Salvadorja Sobrala. Zavrteli so kratke izseke iz vnaprej posnetih priredb zmagovalne pesmi lanskih nastopajočih, za konec pa so zvrstile še vse dvanajstice lani v Kijevu podeljene Sobralu.


Letos sodeluje 43 držav


V sobotnem finalu bo poleg izbrane dvajseterice iz obeh predizborov mogoče slišati še predstavnike šestih držav, ki so se vanj uvrstili neposredno: Portugalske kot letošnje gostiteljice ter Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije, ki največ prispevajo v proračun Evropske radiodifuzne zveze.

Na največjem glasbenem tekmovanju stare celine letos sodeluje 43 držav, in sicer pod skupnim sloganom Vsi na krov!

Skozi evrovizijsko tekmovanje bodo prvič v zgodovini popeljale štiri voditeljice - Filomena Cautela, Silvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado, za slovenske gledalce pa bo vse tri televizijske prenose tradicionalno komentiral Andrej Hofer.

Komentarji: