Za kilogram kave lani delali 77 minut

Prebivalec Slovenije po zadnjih podatkih doma porabi tri kilograme kave na leto.

Svet 1. oktobra osmič zapored praznuje mednarodni dan kave. Prebivalec Slovenije po zadnjih podatkih doma porabi tri kilograme kave na leto, za kilogram pa je lani v povprečju odštel 10,37 evra oziroma v povprečju delal 77 minut. Kilogram se je sicer s tem podražil za 10,6 odstotka.

Kot je ob tej priložnosti izračunal državni statistični urad, je bilo lani s povprečno mesečno neto plačo mogoče kupiti 127 kilogramov kave.

Statistiki so pojasnili še, da je bilo v letu 2021 v Sloveniji 392 slaščičarn in kavarn, v letu 2022 pa je povprečna cena skodelice espressa v tovrstnih gostinskih lokalih stala 1,48 evra.

Lani je Slovenija uvozila skoraj 23.000 ton kave, več kot četrtino iz Brazilije. Skoraj 11 odstotkov kave je tudi izvozila, največ na Hrvaško, in sicer 29 odstotkov.

Pobudo za mednarodni dan kave je dala Mednarodna organizacija za kavo (International Coffee Organization), prvo praznovanje pa je bilo organizirano leta 2015 v okviru razstave Expo 2015 v Milanu. Tedaj je dogodek spremljal prvi globalni forum o kavi s ciljem promocije industrije kave in krepitve sodelovanja med državami pridelovalkami in porabnicami kave.

Več iz te teme:

Komentarji: