Dobro jutro: »Ne moti«

Menda nihče ne ve, kdaj so se tablice pojavile na hotelskih kljukah, popularne pa so postale sredi dvajsetega stoletja.
Fotografija: »Do not disturb.« FOTO: splet
Odpri galerijo
»Do not disturb.« FOTO: splet

Iz hotelov ne izginjajo le brisače, copati in šamponi. Neki Italijan je zbral kar 15.000 hotelskih tablic z napisom »ne moti« (večinoma v mednarodni hotelščini: Do not disturb). Saj vemo; hotelska soba ima svojega stanovalca in kljuko in sobarico, razmerje med vsemi tremi pa praviloma ureja preprost kartonček z vrvico. Moški, o katerem je govor, je znake nabral na svojih poslovnih potovanjih, prvega je potisnil v kovček leta 1995 sredi Pakistana. »Vsakokrat me preseneti njihova različnost. Izvirni modeli, nenavadne oblike, različni materiali, duhovita sporočila, napake v črkovanju, vsa ta kreativnost naredi napise zanimive,« zdaj Italijan pojasnjuje svetovnim medijem. Najstarejši v njegovi zbirki je iz petdesetih let prejšnjega stoletja in je preprostega dizajna, najljubši pa iz vatikanskega doma svete Marte, kjer danes stanuje papež.

Menda nihče ne ve, kdaj so se tablice pojavile na hotelskih kljukah, popularne so postale sredi dvajsetega stoletja, globalizacija je nanje prinesla večjezičnost, 21. stoletje pa popolnoma nov dizajn. Zdaj vstop v sobo prepovedujejo igračke ali pa ustavljalnik za vrata ali pa rdeča lučka. A zbiratelj je zaznal določene trende; starinske tablice, zlasti iz ameriških hotelov, so pogosto imeli duhovite oblike, celo podrobnejša navodila o tem, kako jih uporabljati.

Moderne tablice so preprostejše, razen v dizajnerskih hotelih. Edinstvene modele imajo v Afriki in Aziji, kjer jih izdelujejo lokalni mojstri. Seveda se je ob občudovanju nenavadne zbirke hitro pojavilo vprašanje, kakšno službo neki ima človek, ki zbere toliko tablic. Je upokojenec Združenih narodov, a da ne bi bilo pomote, je za vsak slučaj povedal: »Nisem spal v toliko hotelih.« Številne tablice so mu prinesli znanci in prijatelji. In nobene ni vzel, ampak je na recepciji vsakokrat prosil za dovoljenje oziroma ponudil plačilo. Včasih so mu željo uresničili, včasih ne.

»Do not disturb.« FOTO: splet
»Do not disturb.« FOTO: splet