Igra vladanja

Pred očmi imejte blaginjo vseh državljanov, delajte za višji življenjski standard ljudi.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Premieru Marjanu Šarcu čestitam za izvolitev vlade. Želim mu veliko uspeha. Če ne bo zunanjih pretresov in če ne bo nasedel na čeri afer, ki jih vsaki vladi nastavijo njeni lastni ministri, potem bo dolžina njegove vlade odvisna predvsem od spretnosti krmarjenja na petih področjih.

Prvič. Slovenija je trenutno v ciklu rasti, stanje v gospodarstvu je dobro, potrebe po zaposlitvah so večje od ponudbe. Kljub temu poskušajte zapraviti manj, kot boste prejeli v proračun.

Drugič. Ko boste ugotovili, da ste pred volitvami obljubili preveč, boste imeli na izbiro dve možnosti: ali boste gospodarstvu dodali nove davke ali boste svoje projekte, o katerih ste prepričani, razdelili na dva mandata, torej osem let. To bo tudi test vaše samozavesti in realne presoje, kaj je za Slovenijo dobro.

Tretjič. V svojih ciljih dajte večji poudarek razvoju Slovenije in razvojnim institucijam. Ne le z besedo in moralno podporo, tudi s proračunskimi sredstvi. Seveda od njih zahtevajte rezultate, določite sistem za merjenje njihovih dosežkov. Če želite mlade, ki so odšli iz Slovenije, privabiti nazaj, del razvojnih sredstev namenite v raziskovalne ustanove.

Četrtič. Poslovno okolje v Sloveniji, podjetniki in tudi startupi potrebujejo motivacijo. Strašenje z novim, za kapital manj ugodnim davčnim sistemom, ne pripomore k boljšemu vzdušju. Morda je učinkovitejši način, da poenostavite in izboljšate sedanji davčni sistem. Predvsem pa ne grozite z logiko večje obremenitve kapitala na račun dela.

Petič. Pred očmi imejte blaginjo vseh državljanov, delajte za višji življenjski standard ljudi. Ne zapletajte se v ideološke in zgodovinske teme, ki Slovence razdvajajo.

Slovenija potrebuje uspešno vlado. Od vas bo torej odvisno, komu se bomo bolj približali, razvitim ali manj razvitim od nas.