Lastna tla pod nogami

Mnogi ne vidijo več prihodnosti v svojih državah in prihajajo v Slovenijo. To je priznanje, saj pomeni, da se v Sloveniji dobro živi. A prihodnost?
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Balkan se prazni. Iz držav bivše Jugoslavije se ljudje množično izseljujejo. Domača vojna, Natovo bombardiranje in poznejša mednarodna politika so naredili svoje. Osrčje Balkana, predvsem južna Srbija in Makedonija, je za evropske razmere neznosno revno. A ni revščina tisto odločilno, kar povzroča preseljevanje.

Največ ljudi odhaja iz Bosne in Hercegovine ter Kosova, držav, v katere je mednarodna skupnost po vojni v potokih prelivala svoj denar in ga še daje, da bi vzpostavila mir, stabilnost in prizadetim krajem hkrati pomagala. A je pri tem pozabila bistveno: bolj pomembno je, da človeka naučiš loviti ribo, kot da mu jo vsak dan prineseš že spečeno na krožnik. Nič ne pomaga denar za še tako kakovostne mednarodne projekte, če se ljudje ne morejo preživeti z lastnim delom, ker je le komaj kje kaj proizvodnje.

Predvsem mladi so zato demoralizirani. Ne vidijo prihodnosti doma in odhajajo v svet. Množično se izseljujejo tudi iz Hrvaške, pa čeprav ji gre bistveno bolje. Nekaj zagotovo prispeva tudi splošna globalizacija; mladi se preseljujejo vsepovsod.

Najbolj priljubljeni destinaciji za delo in novo nastanitev sta Švica in Nemčija, Slovenija je na tretjem mestu. To je za državo pravzaprav pohvala. Pomeni, da se tukaj dobro živi. Če Slovenija tujo delovno pomoč potrebuje, so državljani bivših jugoslovanskih republik zagotovo najbolj ugodni priseljenci. Zaradi nekdanjega življenja v skupni državi imamo marsikaj skupnega. Pa tudi veliko različnosti je, zaradi katerih je Jugoslavija, v kateri smo skupaj živeli, razpadla.

Vendar je sedanji velik porast priseljevanja vendarle potreben premisleka. Če bo šlo tako naprej, bo čez desetletje v Sloveniji četrtina vseh prebivalcev tujcev. Najbrž ne bodo le z Balkana. Ali mora Slovenija res pustiti vrata odprta na stežaj za vse?

S premislekom se mudi. Ne le zaradi števila tujcev, ki jih lahko država sprejme in čez katerega komaj dvomilijonski narod ne more brez škode za samega sebe. Potrebno je vzpostaviti tudi mehanizme za vključitev vsakega tujca posebej. Če Slovenija tega ne bo sposobna, bo izgubila lastna tla pod nogami.

Preberite še
https://www.delo.si/novice/slovenija/mnogi-delajo-in-bivajo-drugje-za-solstvo-zdravstvo-in-socialo-pa-so-prijavljeni-v-sloveniji-177434.html