Nasvidenje v naslednji preiskavi

Ob tako globoko razdeljenem javnem mnenju se bodo morali Američani sprijazniti z nadaljevanjem političnih preiskav in prepirov.
Fotografija: Muellerjeve skopo odmerjene besede na zadnjem nastopu za javnost so le še poglobile resni razkol v ameriški javnosti po zadnjih predsedniških volitvah. FOTO: REUTERS/Kevin Lamarque
Odpri galerijo
Muellerjeve skopo odmerjene besede na zadnjem nastopu za javnost so le še poglobile resni razkol v ameriški javnosti po zadnjih predsedniških volitvah. FOTO: REUTERS/Kevin Lamarque

Posebni preiskovalec Robert Mueller, ki je dve leti preiskoval sume sodelovanja predvolilne kampanje Donalda Trumpa z rusko vlado in oviranja pravice, se vrača v zasebno življenje; 448 strani dolgo poročilo naj bi bilo vse, kar je o tem treba povedati. A so tudi njegove skopo odmerjene besede na zadnjem nastopu za javnost le še poglobile resni razkol v ameriški javnosti po zadnjih predsedniških volitvah.

Trump poudarja, da Mueller ni našel dokazov o njegovem sodelovanju z Rusijo niti o oviranju preiskave, ki je bila po njegovem prepričanju tudi sicer lov na čarovnice in nadlegovanje predsednika brez primere v ameriški zgodovini. Številni nasprotniki verjamejo, da je nekdanji direktor FBI le natančno upošteval omejitev svojega mandata, ki ne dovoljuje kazenskega pregona aktualnega predsednika, a tega kljub temu izrecno ni oprostil krivde. Mueller je poudaril, da so za obtožnice zadolženi drugi in demokratska večina ameriškega predstavniškega doma bo te besede morda razumela kot pobudo za začetek procesa razrešitve republikanskega predsednika. Do zdaj so se obotavljali zaradi očitne nenaklonjenosti velikega dela prebivalstva takšnemu postopku.

Trump svojim kritikom odgovarja v znanem bojevitem slogu, čeprav je v enem od svojih jeznih tvitov izjavil, da mu je Rusija pomagala k zmagi. To izjavo je kmalu umaknil in raje Muellerju očital, da je položaj posebnega tožilstva sprejel takoj po tem, ko mu je sam odrekel še en mandat na vrhu FBI. Trumpov minister za pravosodje William Barr je medtem že sprožil preiskavo delovanja zveznega preiskovalnega urada med zadnjo predvolilno kampanjo in še posebno nadzora nad nekaterimi sodelavci republikanskega kandidata. V republikanskem taboru obtožujejo, da je demokratski predhodnik Barack Obama želel tako pomagati svoji predsedniški kandidatki Hillary Clinton, tej in njenemu možu Billu pa očitajo sporne posle z Rusijo.

Ob tako globoko razdeljenem javnem mnenju se bodo morali Američani sprijazniti z nadaljevanjem političnih preiskav in prepirov, čeprav bi se mnogi med njimi najbrž raje ukvarjali z gospodarstvom, delovnimi mesti in drugimi izzivi za boljše življenje. Le redki namreč oporekajo Muellerjevim ugotovitvam, da se je Rusija velikopotezno vmešavala v zadnjo ameriško predvolilno kampanjo, razprave pa bodo morda prinesle tudi uporabne informacije o vpletanju avtokratskih režimov v politični prostor demokratičnih držav. Tehnologije, ki večinoma nastajajo na območjih z dovolj ustvarjalne svobode, nekateri zelo spretno izkoriščajo za odrekanje številnih civilizacijskih pridobitev lastnemu prebivalstvu.